Informaţii generale despre infecţia cu virusul West Nile :

 

Virusul West Nile ,  aparţine familiei Flaviviridae cu dimensiuni de 50 nm. În ciclul natural de transmitere a bolii sunt implicate păsările (rezervorul natural al virusului) şi ţânţarii (vectorii) care transmit infecţia prin înţepătură la om şi la animale (considerate gazde accidentale).

 

Deşi în majoritatea cazurilor transmiterea se realizează prin înţepătura de ţânţar, într-un număr foarte mic de cazuri virusul West Nile (VWN) se poate transmite de la om la om prin sângele transfuzat, transplant de organe, alăptare şi chiar în timpul sarcinii de la mamă la făt.

 

Perioada de risc este mai- octombrie.

 

 Manifestări clinice :

 

- febră, mialgii, dureri de cap, anorexie, greaţă, vărsături, rash cutanat maculopapular.

-mai puţin de 1% din pacienţi prezintă manifestări neurologice de meningoencefalită, prin afectarea sistemului nervos central.

- boala neuroinvazivă este caracterizată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, are o evoluţie severă, iar sechelele neurologice se pot manifesta pe termen lung.

- mortalitatea la această categorie de pacienţi este de 10%. Factorii de risc pentru dezvoltarea manifestărilor neurologice sunt: vârsta peste 50 de ani şi pacienţii imunodepresivi.

Simptomele clinice apar după un interval de 2-14 zile din momentul infecţiei. Viremia apare la 1-3 zile după infecţie şi se menţine 1-11 zile. Astfel majoritatea indivizilor prezintă viremie înainte de apariţia simptomelor clinice. La om, în majoritatea cazurilor, infecţia este asimptomatică.

 

Masuri de prevenire a bolii:

 

 -evitarea contactului cu  tantarii purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi.

- utilizarea substantelor chimice repelante disponibile in comert impotriva tantarilor

- montarea plaselor la nivelul ferestrelor pentru impiedicarea patrunderii acestora in locuinta.

 - asigurarea desecarii baltilor din jurul gospodariilor sau a fermelor ocazionate de ploile de vara, precum si indepartarea recipientelor de apa statuta .

-schimbarea regulata a apei folosita pentru adaparea animalelor.