Iranul intenţionează ca la începutul anului 2017 să desfăşoare propriul sistem de apărare antirachetă pe baza rachetelor de concepţie proprie Bavar 373, similare sistemelor ruse S-300, a declarat duminică generalul de brigadă iranian Farzad Ismaili, comandantul bazei antiaeriene Khatam al-Anbiya, citat de Interfax.

'Intenţionăm să testăm sistemul Bavar 373 până la sfârşitul acestui an (conform calendarul iranian, anul în curs se termină la 19 martie 2016)', a declarat generalul Farzad Ismaili, adăugând că 'speră ca sistemul Bavar 373 să poată fi desfăşurat către martie 2017'.

Acest tip de sistem de apărare antiaeriană şi antirachetă a fost demonstrat deja în public în timpul paradei militare din aprilie la Teheran.

Potrivit unor surse militare iraniene, sistemul Bavar 373 reprezintă de fapt versiunea autohtonă a sistemului rusesc S-300 (SA-10 Grumble, în codificarea NATO) — un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune, destinat interceptării rachetelor de croazieră şi balistice, care dispune în acelaşi timp de o mare mobilitate şi are nevoie de foarte puţin timp pentru pregătirea lansării unei rachete.

Mass-media de la Teheran, citate de Interfax, relevă că Iranul şi-a dezvoltat acest sistem de rachete derivat din sistemul rus S-300, după ce Moscova a refuzat să livreze părţii iraniene respectivul armament pe fondul sancţiunilor ONU din cauza programului nuclear al Iranului. La începutul lunii octombrie, Rusia a ridicat interdicţia la livrările de sisteme S-300 către Teheran, ca urmare a acordului dintre Iran şi marile puteri cu privire la programul său nuclear.