Inundaţiile severe care au lovit zona situată la graniţa dintre Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay au provocat cel puţin două decese în Paraguay iar zeci de mii de oameni au fost evacuaţi din locuinţe, au declarat luni autorităţile din această ţară citate de agenţia France Presse (AFP).

În Paraguay, doi angajaţi ai companiei publice de electricitate au murit electrocutaţi în două locuri diferite în timpul intervenţiilor pentru restabilirea alimentării de la reţea, a declarat poliţia locală. Bilanţul este acum de şase morţi în Paraguay şi 12 morţi în toate cele patru ţări (Paraguay, Argentina, Brazilia şi Uruguay) afectate de cele mai grave inundaţii din ultimele decenii.

Paraguay, care a evacuat 140.000 de persoane din totalul de 160.000 de persoane puse la adăpost săptămâna trecută în întreaga regiune, este ţara unde situaţia este încă cea mai critică.

Furtunile violente cauzate de fenomenul meteorologic El Nino în timpul săptămânii Crăciunului a lovit, de asemenea, Argentina, unde râul Uruguay se află deja în retragere.

"Situaţia s-a stabilizat în prezent. Există încă 20.000 de evacuaţi", a declarat ministrul de interne, Rogelio Frigerio. Cele mai multe dintre victime au fost în oraşul argentinian Concordia (estul ţării).

"Creşterea precipitaţiilor şi pierderea semnificativă a perdelei forestiere în Argentina, Brazilia şi Paraguay, care se numără printre cele zece ţări cele mai afectate de despăduriri, nu au permis o absorbţie naturală a apei", a explicat luni într-o declaraţie organizaţia 'Greenpeace'.

Potrivit ministerului mediului, în Argentina, între 2007—2014, au fost distruse mai mult de două milioane de hectare de pădure.

În partea de nord a Uruguayului, mai mult de 16.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundaţiilor, cele mai grave din anul 1959 până acum, potrivit serviciului naţional de urgenţă.

Episodul climatic actual El Nino — un curent ecuatorial cald al Pacificului — este unul dintre cele mai puternice care au fost observate cu începere din anul 1950, a anunţat în luna noiembrie Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Acest fenomen ar putea dura până în primul trimestru al anului 2016, a avertizat organizaţia mondială citată de AFP.

AGERPRES