Turcia construieşte un zid înalt de doi metri de-a lungul unei părţi a graniţei sale cu Siria, în apropierea unei zone unde se desfăşoară frecvent confruntări, pentru a opri traficul şi imigranţii ilegali, au anunţat, luni, oficiali turci, conform Reuters.

Excavatoarele au început să sape fundaţia zidului la Nusaybin, la zece kilometri nord de oraşul sirian Qamishli, unde s-au desfăşurat frecvent lupte între kurzi, unităţi rebele şi triburi arabe.

Zidul s-ar întinde pe doar o fracţiune din graniţa de 900 km dintre cele două ţări, însă construirea acestuia subliniază temerile în creştere ale Ankarei faţă de extinderea violenţelor dinspre nordul Siriei, un câmp de luptă pentru numeroase grupări armate, în Turcia, notează agenţia de presă citată.

Turcia, care adăposteşte circa un sfert din cei două milioane de refugiaţi sirieni fugiţi de conflictul din ţara lor, este unul din cei mai înverşunaţi critici ai preşedintelui Bashar al-Assad şi un susţinător fervent al rebelilor care luptă împotriva acestuia. Ankara a promis să îşi menţină politica „uşilor deschise” pentru cei care fug de lupte, deşi a închis uneori punctele de trecere a frontierei după lupte în apropierea acestora.

Totuşi, în multe zone izolate, refugiaţi, traficanţi şi luptători rebeli au reuşit să treacă graniţa nedetectaţi, cauzând o problemă de securitate majoră pentru Turcia, continuă Reuters.

Săptămâna trecută, parlamentul turc a prelungit cu un an mandatul care autorizează o desfăşurare a trupelor sale în Siria în caz de necesitate, guvernul de la Ankara susţinând că forţele preşedintelui Bashar al-Assad au folosit arme chimice şi că aceasta reprezintă o ameninţare pentru Turcia.