Coreea de Nord a ameninţat luni că va iniţia o "acţiune fizică" împotriva sistemului balistic american THAAD care urmează să fie amplasat în Coreea de Sud, transmite AFP.

"Republica Populară Democrată Coreeană (numele oficial al Coreii de Nord) va iniţia o acţiune fizică pentru a prelua integral controlul THAAD" şi aceasta "din momentul în care poziţia sa în Coreea de Sud va fi confirmată", a anunţat comandamentul artileriei forţelor armate nord-coreene într-un comunicat preluat de agenţia oficială de presă KCNA.

Armata Coreii de Nord, care dispune în acest scop de "mijloace suficiente şi sofisticate de lovituri ofensive", va lua "măsurile cele mai nemiloase şi mai puternice împotriva Statelor Unite, care doresc să declanşeze un război prin instalarea THAAD", potrivit comunicatului.

Documentul avertizează, de asemenea, Coreea de Sud că acceptarea amplasării THAAD pe teritoriul său constituie "o autodistrugere mizerabilă".

Statele Unite şi Coreea de Sud au anunţat vineri că THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), unul dintre cele mai performante sisteme antirachetă din lume, va fi instalat pe teritoriul sud-coreean pentru a face faţă ameninţărilor Phenianului. Data şi locul amplasării acestuia urmează să fie stabilite.

Sistemul THAAD a fost creat pentru a intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă şi medie. Rachetele THAAD nu au încărcătură explozivă şi distrug rachetele inamice prin impact, condiţie necesară ca încărcătura acestora din urmă – fie ea convenţională sau nucleară – să nu explodeze.