Elveţia a decis să interzică începând de miercuri importul de porci vii şi să blocheze totodată orice fel de carne de porc ce provine din ţările europene în care au fost depistate recent cazuri de febră porcină africană, informează AFP, citată de Mediafax.

Autorităţile sanitare din Elveţia au precizat că printre ţările vizate se numără Bulgaria şi România, precum şi unele regiuni din Croaţia şi Letonia.

Importurile care vor fi interzise se referă la porci şi mistreţi, precum şi la orice fel de carne ce provine de la aceste animale. Totodată, interdicţia se aplică şi pentru materialul seminal, ovulele şi embrionii acestor animale.

Începând cu 2007, febra porcină africană a ajuns şi în Peninsula Balcanică, reuşind să se răspândească până aproape de Rusia.

Luna trecută, în Letonia au fost descoperiţi mai mulţi mistreţi morţi, autorităţile sanitare din Riga hotărând să sacrifice aceste animale.

Începand cu ianuarie, pe teritoriul Uniunii Europene au fost descoperite mai multe cazuri de pestă porcină doar la mistreţi, în zonele limitrofe ale Belarusului.

La începutul lunii iulie, autoritatea sanitar veterinară din Rusia a anunţat că sistează importurile de bovine, carne de vită, precum şi pentru alte produse derivate din România, din cauza suspiciunilor privind „boala vacii nebune”.

Şeful ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, declara atunci că situaţia nu este una „foarte gravă”, având în vedere că a fost depistat doar un singur „caz atipic”, care nu este luat în considerare la nivelul autorităţilor din Uniunea Europeană, prin urmare, nici în România.