Aproximativ 55 de milioane de alegători turci sunt chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa prin referendum asupra propunerii de modificare a Constituţiei ce ar transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial, relatează Hurriyet. Majoritatea secţiilor de vot s-au deschis la ora locală şi a României 7.00 şi se vor închide la ora 17.00.În estul şi sud-estul ţării, secţiile de vot s-au deschis cu o oră mai devreme decât în rest şi se vor închide cu o oră mai târziu.

Comisia Electorală Supremă a anunţat că 167.601 urne aşteaptă alegătorii, dintre care 461 în închisori.

Potrivit estimărilor, referendumul va atrage 1,2 milioane de alegători tineri, care vor vota pentru prima dată, iar rata de participare se aşteaptă să fie de aproximativ 90%.

Procesul electoral pentru turcii care locuiesc în străinătate s-a încheiat pe 9 aprilie. Aproximativ 1.326.070 de buletine de vot au fost depuse în 903 urne transparente, la 120 de misiuni din 57 de ţări. Unele au fost securizate şi trimise la Ankara, unde vor fi numărate după încheierea votului în Turcia.

Peste 30% dintre cei 6.351 de alegători turci înregistraţi în România s-au prezentat la urne pentru referendumul de modificare a Constituţiei, a anunţat Ambasada Turciei la Bucureşti pentru News.ro.

Pentru alegătorii din străinătate care nu au reuşit să voteze, 120 de urne, la 31 de puncte vamale, vor fi deschise până duminică, la ora locală şi a României 17.00