Daniel Matei şi Florin Kiriţescu, doi tineri pasionaţi de comori, au descoperit, pe 16 februarie, un tezaur într-o pădure din comuna Măneşti, judeţul Dâmboviţa, scrie Descoperă.

Aceştia au predat tezaurul, alcătuit din peste 6.000 de monede, Muzeului de Istorie din Târgovişte, care a şi început restaurarea lui.

"Până în momentul de faţă am identificat 6.665 de monede. Este posibil ca numărul lor să mai crească pentru că mai sunt unele lipite de fundul unui vas de ceramică. Fiind monede mici, de 0,2 grame, 0,3 grame şi corodate, este posibil să nu poată fi recuperate chiar toate", a declarat, pentru Descoperă, Irina Cârstina, doctor în istorie şi muzeograf la Muzeului de Istorie din Târgovişte.

Tezaurul este alcătuit în totalitate din monede de argint. Doar două monede nu sunt otomane - una de trei creiţari, emisă de împăratul Francisc I al Austriei, în 1815, şi alta de 20 de creiţari, emisă de împărăteasa Maria Tereza, în 1764.

"Piesa cea mai frumoasă din tezaur este o monedă otomană de 40 de parale, care cântăreşte 18 grame şi are o dimensiune de 40 mm. A fost emisă de sultanul Selim al III-lea, în 1792. S-a păstrat foarte bine şi este foarte frumoasă. Tezaurul nu este valoros financiar, ci istoric, pentru că monedele sunt din perioada războaielor ruso-turce, când au avut loc puternice frământări sociale", a mai precizat Irina Cârstina.

Mediafax