Douăsprezece rachete noi balistice ale armatei chineze, de tipul DF-21D, supranumite 'ucigaşe de portavioane', au fost prezentat joi la Beijing în cadrul impresionantei parade militare, ocazionată de împlinirea a 70 de ani de la capitularea Japoniei, potrivit imaginilor televiziunii de stat chineze.

Această nouă armă, desfăşurată în Piaţa Tiananmen, a suscitat în ultimii ani numeroase speculaţii în cercurile militare cu privire la capacitatea acestora de a schimba echilibrul de putere în Oceanul Pacific, fieful tradiţional al Flotei a 7-a americane.

Montate pe camioane mari, cele 12 rachete de tipul DF-21D ( 'Dongfeng'/'Vânt de est') reprezentau dispozitive cu o lungime de zece metri şi un diametru de aproximativ un metru.

Presa oficială chineză a indicat că ar fi pentru prima oară când acestea sunt expuse în public. Raza lor de acţiune rămâne neclară, dar experţi militari occidentali estimează că aceasta ar putea fi între 900 şi 1.000 de km. Noile rachete balistice sunt capabile să dezvolte o viteză de până la 3.500 km/oră, ceea ce le face aproape invulnerabile în faţa sistemelor de apărare antiaeriene clasice.

Rachetele DF-21 D sunt 'Rachete balistice antinavale dotate cu echipamente electronice sofisticate ce le permit odată intrate în atmosferă să se îndrepte spre ţinta lor.

Încărcătura explozivă pe care o transportă este capabilă să provoace daune considerabile unui portavion, potrivit experţilor.

AGERPRES