Ambasada României la Sofia estimează, pe baza apelurilor telefonice, că numărul turiştilor români aflaţi în zonele afectate de inundaţiile catastrofale de pe litoralul bulgăresc este de aproximativ 1.000 de persoane, scrie Hotnews. În jur de 200 de turişti români au fost evacuaţi din hotelurile din staţiunea Albena şi cazaţi în alte hoteluri. Şase hoteluri din Albena au fost grav afectate de inundaţii. 14 oameni şi-au pierdut viaţa şi alte trei persoane sunt în continuare date dispărute după inundaţiile care au lovit nord-estul Bulgariei, cel mai afectat fiind oraşul Varna, port la Marea Neagră, lovit de viitură. Sute de turişti, inclusiv români, au fost evacuaţi de pe litoralul bulgăresc. Joi seară, o furtună violentă a măturat oraşul Varna şi partea de nord-est a Bulgariei.
Guvernul informeaza că la Centrul operational de comandă s-a constituit un grup de lucru din reprezentanţi ai MAI şi ai MAE care gestionează situaţia în care se află românii blocaţi în staţiunea bulgară Albena. Grupul de lucru este condus de Raed Arafat, şeful Departamentului de intervenţii în situaţii de urgenţă. Potrivit oficialilor bulgari, drumurile sunt practicabile, iar în zonele unde sunt restricţii de viteză sau se circulă pe o singură bandă, poliţia se află la faţa locului şi dirijează traficul rutier.
Drumul dinspre Albena spre România este practicabil şi se recomandă revenirea în ţară pe traseul Albena - Balcic - Durankulak - Vama Veche.
În situaţia în care traficul se aglomerează pe ruta mai sus menţionată, se recomandă ca rezervă traseul Albena - Dobrich - General Tosevo - Kardam - Negru Vodă.
„Ambasada Romaniei la Sofia a fost contactată de mai mulţi cetăţeni români aflaţi pe litoralul bulgăresc care au prezentat situaţia dificilă în care se află în staţiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundaţii. Nu există date oficiale privind numărul turiştilor români aflaţi în această staţiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1000 de persoane“, se arată într-un comunicat al MAE.
Potrivit Ministerului de Externe, din datele obţinute de la autorităţile bulgare rezultă că printre victime nu sunt cetăţeni români.
Autorităţile bulgare au decretat stare de catastrofă naturală în oraşul Varna, în regiunea Dobrici din nord-est şi în câteva localităţi din centrul ţării. În staţiunea Albena, situată la nord de Varna, 1.200 de turişti, printre care cetăţeni germani, ruşi şi britanici, au fost evacuaţi cu ajutorul camioanelor şi elicopterelor, dupa ce hotelurile în care erau cazaţi au fost inundate.
Printre turiştii evacuaţi se numără şi cetăţeni români.
Autoritatile bulgare au declarat zi de doliu national pentru luni, 23 iunie.
Cotidianul 24 Ceasa a scris că tragedia a fost provocată de tăierile masive de copaci, construcţiile ilegale, ravena plină de gunoaie şi ploile torenţiale, în timp ce ziarul Srga a remarcat faptul ca autorităţile sunt neputincioase în situaţii de criză. Sistemul de avertizare timpurie nu a funcţionat, iar autorităţile centrale şi locale nu au fost pregătite să răspundă adecvat, în aşa fel încât să limiteze numărul victimelor omeneşti şi pagubele materiale.
TelVerde A.N.T.0800868282 sau 021.313.00.08 / 00359879440758 - telefonul de urgenţe al Ambasadei României la Sofia.