Parchetul din Dallas ia în considerare posibilitatea de a-l pune sub acuzare pe liberianul care a adus primul caz de Ebola în Statele Unite, pentru atac agravat, relatează CBS News.

Autorităţile din Statele Unite şi Liberia investighează pentru a determina dacă Thomas Eric Duncan ştia că a fost expus la virusul Ebola înainte de a călători la Dallas, în Texas. Dacă se va descoperi că ştia, procurorul din Dallas, Craig Watkins, a declarat că acesta ar putea fi acuzat de atac agravat, pentru că a expus şi alte persoane la virusul Ebola.

"Luăm în considerare posibilitatea ca el să fi expus în mod conştient alte persoane din comitatul Dallas la virusul Ebola", a afirmat procurorul Watkins. "Am pus sub acuzare persoane care au expus în mod conştient alţi oameni la virusul HIV, ceea ce reprezintă un atac agravat", a adăugat el.

Procurorul a precizat că trebuie să coopereze cu autorităţile federale americane şi cu cele liberiene pentru a determina dacă Duncan a comis o infracţiune venind la Dallas deşi era infectat cu virusul Ebola.

De asemenea, trebuie văzut apoi ce măsuri pot fi luate, pentru că în cazul unei eventuale încarcerări ar putea fi expuşi contaminării şi ceilalţi deţinuţi. "Dacă această persoană este arestată şi ţinută la închisoare, ar putea expune şi celelalte persoane din închisoare" la virusul Ebola, a conchis Watkins.

Un liberian identificat drept Thomas Eric Duncan a venit din Liberia la Dallas pe 20 septembrie, fără a prezenta simptome. El a început să se simtă rău la 24 septembrie, dar abia după câteva zile a fost diagnosticat cu Ebola şi plasat în carantină. Acesta este primul caz de Ebola diagnosticat în Statele Unite.

Autorităţile sanitare americane au apreciat vineri că zece persoane prezintă un "risc ridicat" de a fi contaminate de către bărbatul care a contractat virusul Ebola în Liberia şi a fost identificat tardiv în Statele Unite. În total, 50 de persoane au rămas sub supraveghere de vineri, în Texas, din cele 100 monitorizate iniţial.

Persoanele care prezintă risc ridicat fac parte din serviciul de sănătate şi au intrat în contact cu Duncan din momentul în care bolnavul a început să dezvolte simptomele febrei hemoragice, pe 24 septembrie, până când a fost plasat în carantină, pe 28 septembrie. Contaminarea sa a fost confirmată la 30 septembrie.