Ministrul grec al Finanţelor, Ianis Varoufakis, a confirmat marţi că Grecia nu va plăti în următoarele ore tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăţi, scrie mediafax.ro.

Întrebat de jurnalişti dacă Grecia va achita până la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, Varoufakis a răspuns: "Nu".

Afirmaţia a fost făcută în contextul speculaţiilor conform cărora premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras ar încerca să ajungă la un acord de ultim moment cu Grupul Bruxelles - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Tsipras a avut în ultimele ore discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu preşedintele BCE, Mario Draghi, şi cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.