Un avion rusesc a survolat, luni, Marea Neagră, în zona Portului Constanţa, unde au avut loc exerciţiile navelor NATO sosite la sfârşitul săptămânii, ministrul Apărării, Mircea Duşa, susţinând că este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informaţii despre ce se întâmplă pe mare.

Ministrul Mircea Duşă a asistat, luni, la exerciţiile pe mare ale navelor din Gruparea Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2), care au ajuns în Portul Constanţa la sfârşitul săptămânii trecute, scrie  MEDIAFAX.

“Exerciţiile s-au organizat sub comandă NATO, scenariile exerciţiilor au fost elaborate de către militari şi cred că sunt scenarii care să dovedească capacitatea militarilor din această Grupare Navală de cooperare în Marea Neagră, având în vedere că după criza din Ucraina şi mai ales după anexarea Crimeei situaţia de securitate pe Marea Neagră s-a schimbat mult şi e nevoie ca exerciţiile pe care le organizăm să fie exerciţii care să asigure interoperabilitatea între structurile forţelor care participă la aceste exerciţii”, a afirmat Mircea Duşa, la finalul exerciţiului.

În timpul exerciţiilor militare care au avut loc pe Marea Neagră un avion rusesc a survolat zona, ministrul Mircea Duşa spunând că asemenea lucruri sunt normale.

“Cred că este normal ca avioane de supraveghere electronică să culeagă informaţii despre ceea ce se întâmplă pe Marea Neagră aşa cum şi avioanele NATO culeg informaţii din această zonă”, a spus ministrul.

Întrebat dacă reprezintă o coincidenţă prezenţa avionului respectiv chiar în timpul exerciţiilor, Duşa a afirmat: “Nu cred că este coincidenţă, se ştie că există acest exerciţiu pe Marea Neagră şi culeg informaţiile despre acest exerciţiu”.

Potrivit reprezentanţilor Forţelor Navale, avionul de cercetare rusesc IL-20 a survolat zona la o înălţime de 3.000 de metri.

Ministrul Apărării a mai afirmat că în afara exerciţiului din Marea Neagră, militarii români au început, luni, la Câmpia Turzii pregătirea comună cu Forţele Aeriene ale Statelor Unite, fiind prezenţi 250 de militari americani, 200 de militari români şi şase avioane F-16. De asemenea, în perioada următoarea vor avea loc pregătiri comune cu militari americani în poligonul Smârdan, iar în luna mai va avea loc un exerciţiu cu Forţele Aeriene portugheze.