Liderii opoziţiei din Ucraina au anunţat că cel puţin 5 oameni au murit în urma violenţelor, alţi 300 au fost răniţi. Confruntările care au izbucnit miercuri dimineaţă la Kiev s-au intensificat, manifestanţii  aruncând cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanţe de cauciuc şi lansând grenade lacrimogene. Forţele de ordine din Ucraina au adus un  transportor blindat  pentru a penetra baricadele ridicate de manifestanţii proeuropeni. Militarii din cadrul forţelor de ordine  au format cordoane, în spatele scuturilor, în timp ce protestatarii aruncau cu cocteiluri Molotov şi pietre în ei, pe strada care conduce spre Parlament.

 „Dacă Viktor Ianukovici nu face concesii, joi vom trece în ofensivă“, a avertizat Vitali Klişko în faţa a zeci de mii de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev, recomandând preşedintelui să convoace alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.

Uniunea Europeană s-a declarat „şocată“ de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu „posibile acţiuni“ şi „consecinţe“ asupra relaţiilor bilaterale, informează AFP.

„Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele“, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că UE analizează „posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale“.

Moscova a denunţat „ingerinţe străine“ în afacerile interne ale Ucrainei, acuzând opoziţia „extremistă“  de încălcarea Constituţiei, relatează AFP.