Oraşele din Suedia au fost anunţate să înceapă pregătirile pentru un posibil atac din partea Rusiei. Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Apărării (MSB) din Suedia a trimis o scrisoare tuturor autorităţilor locale în care sunt avertizate să fie bine echipate pentru a putea răspunde unor ameninţări de război şi să coopereze cu Forţele Armate suedeze în exerciţiile de război, potrivit The Telegraph.

Scrisoarea reactivează, cel mai probabil, un plan al Suediei din timpul Războiul Rece, în care au adoptat o strategie de defensivă totală.

În scrisoare se arată că Asociaţia de Autorităţi Locale şi Regionale din Suedia va supraveghea pregătirile şi va lucra alături de MSB şi Forţele Armate din Suedia în următorii ani pentru a îmbunătăţi defensiva. Asta presupune dezvolarea unui plan de a menţine şi a îmbunătăţi buncăre de urgenţă în toată ţara.

Guvernul suedez a decis să revină la politica de defensivă civilă anul trecut în planul de apărare pentru perioada 2016-2020.

„Nu există ceva care să indice că e posibil un război, dar am primit ordin de la guvern să ne pregătim pentru unul”, a declarat Svante Werger, purtătorul de cuvânt al MSB, pentru ziarul suedez Sydsvenskan.

Jonas Hult, responsabilul pentru Siguranţă şi Securitate al oraşului Malmo, a declarat că încă nu există planuri despre cum să distribuie măştile de protecţie, vaccinuri, combustibil sau cum să direcţioneze oamenii către buncăre şi adăposturi, în cazul unui atac. „Pregătirea pentru război costă bani pe care autorităţile locale nu le au”, a adăugat acesta.