Specialiştii care intervin la incendiul de la sonda de gaz de la Moftinu, judeţul Satu Mare, au reuşit să îndepărteze suprastructura metalică a sondei, iar acum se va putea pregăti mai bine intervenţia de captare eficientă a gazului, au anunţat, marţi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare.
Astfel, în ultimele zile pompierii au asigurat zona respectivă pentru ca specialiştii să poată interveni în îndepărtarea suprastructurii metalice.
“Au fost dificile operaţiunile de decongestionare a zonei, de a scoate structura metalică din focar. Din punctul nostru de vedere, al pompierilor, am asigurat toate dispozitivele şi rezerva de apă pentru protecţia celor care au intervenit efectiv acolo. Acum specialiştii pot observa mai bine ce se întâmplă în zona respectivă şi pun la punct strategia pe care şi-au propus-o pentru captarea gazului”, au afirmat reprezentanţii ISU Satu Mare, care au precizat că pompierii continuă să asigure zona respectivă.
Peste 70 de pompieri din şase judeţe acţionează la sonda de la Moftinu, care arde din 18 decembrie.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunţat, săptămâna trecută, că intervenţia de la sonda de gaz ar putea dura între două săptămâni şi două luni, precizând că nu există risc pentru populaţie. El a mai afirmat că multe din lucrurile făcute de pompieri au fost în premieră.
Incendiul la sonda de gaze din zona localităţii Moftinu Mare din judeţul Satu Mare a fost anunţat în 18 decembrie, la ora 1:35.
Pompierii mobilizaţi atunci pentru stingerea incendiului nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii după lichidarea flăcărilor, pe fondul presiunii gazelor subterane.