Mafioţii italieni, membri ai temutelor grupări Camorra sau Cosa Nostra, au afaceri în România.

Unul dintre ei este Vicenzo Cesarano. Urmarit de procurorii italieni, bărbatul s-a refugiat în România. Aici a început o afacere în agricultură, într-o localitate din Călăraşi, paravanul perfect pentru a-şi ascunde ilegalităţile comise în peninsulă, spun anchetatorii. A fost prins anul trecut şi extrădat.

Cosa Nostra a avut la rândul ei reprezentanţi în România. Mai multe firme italiene şi româneşti ar fi cumpărat, spun anchetatorii, cea mai mare groapă de gunoi din Europa de Est, cea de la Glina. Întreaga afacere ar fi fost condusă de doi cetăţeni italieni care aveau însă o altă misiune: să spele 300 de milioane de euro, bani ai mafiei siciliene.

Pe numele celor doi erau deja emise mandate europene de arestare pentru acuzaţia de tentativă de spălare de bani. Suspecţii au fost extrădaţi în Italia. Un alt caz care indică activităţi ale Mafiei pe teritoriul României este cel al fabricii de bani falşi din Oradea.  14 milioane de euro, bani falşi fabricaţi la marginea oraşului urmau să ajungă la organizaţia Camorra, din Milano. Ancheta procurorilor români a durat mai bine de doi ani. Bancnotele erau fabricate în Oradea, apoi transportate cu mai multe tiruri spre Italia, unde ar fi urmat să intre în circuitul monetar.

În paralel cu descinderile din România , un tir care transporta aproape 19 milioane de euro a fost oprit de carabinierii din Italia. Trei dintre suspecţii acuzaţi în România de falsificarea banilor au fost arestaţi preventiv. În total 30 de persoane au fost audiate, notează Digi 24.