Soţii Bela şi Marta Karoly sunt daţi în judecată de o fostă gimnastă americană, care îi acuză că ştiau de abuzurile sexuale ale unui medic şi pur şi simplu au ignorat situaţia. Mai mult, cei doi sunt acuzaţi că au creat un „mediu toxic” prin lovirea, intimidarea şi oprirea hranei şi a apei gimnastelor la ferma lor din Texas, unde au şi un centru de pregătire al gimnastelor, relatează CNN

Fosta gimnastă îi acuză pe medicul Larry Nassar că a agresat-o sexual şi pe Berta şi Marta Karoly că, deşi ştiau ce se întâmplă, au ignorat situaţia. De asemenea, Federaţia de Gimnastică a SUA este acuzată că a ignorat faptele medicului şi chiar le-a ascuns.

Mai mult, potrivit fostei gimnste, antrenorii ar fi creat mediul propice pentru ca medicul Larry Nassar să o agreseze.

Procesul civil a fost intentat, joi, la o instanţă din Los Angeles, unde trăieşte fosta gimnastă. În plângere nu este dezvăluit numele tinerei ci se foloseşte pseudonimul Jane LM Doe. Despre ea se ştie doar că a făcut parte din lotul naţional de gimnastică al SUA în perioada 2006-20011 şi ar fi fost agresată sexual de acest medic pe când era minoră.

Marta şi Bela Karoly şi avocaţii lui Larry Nassar nu au răspuns întrebărilor formulate de CNN.

Federaţia de gimnastică a SUA a respins acuzaţiilor şi a precizat că atunci când li s-a atras atenţia că acest medic s-ar purta nepotrivit cu gimnastele, Nassar a fost „dat afară şi suspiciunile în privinţa lui au fost trimise la FBI”.

La începutul aceste lui, procurorul general din Michigan a anunţat că reanalizează acuzaţiile de abuz sexual formulate împotriva lui Larry Nassar. Bill Schuette a precizat că a preluat o anchetă privind o agresiune sexuală la Universitatea Michigan, unde Nassar a fost profesor.

Marta Karoly s-a retras din funcţia de coordonator al echipei naţionale de gimnastică a SUA, după ce lotul feminin a dominat competiţia de la Jocurile Olimpice de la Rio. Ea a ocupat această funcţie din 2001, după ce soţul ei s-a retras. Marta Karoly a antrenat echipa olimpică a SUA din 1996 când au obţinut o victorie istorică.

Bela Karoly a primit recunoaştere internaţională pentru că a antrenat-o pe gimnasta Nadia Comăneci, notează CNN, care a câştigat cinci medalii de aur în perioada 1976-1980. De asemenea, el a antrenat-o pe Mary Lou Retton care a luat medalia de aur la Olimpiada de la Los Angeles din 1984.

Cuplul Karoly a fugit din România în Statele Unite în 1981.

Digi 24