Cel puţin un individ înarmat a luat ostatice mai multe persoane într-o cafenea din Sydney, Australia. Potrivit imaginilor prezentate de televiziuni, la unul din geamurile localului este afişat un steag negru ce poartă însemne islamice, iar ostaticii sunt ţinuţi la ferestre, cu mâinile ridicate.

Însemnele de pe steag, în limba arabă, reprezintă jurământul de credinţă faţă de islam, Shahada.

Poliţia a izolat o arie vastă din cartierul de afaceri din centrul metropolei australiene, acolo unde se află cafeneaua, şi a avertizat populaţia să evite zona, care este supravegheată din aer de elicoptere.

Directorul reţelei care deţine cafeneaua spune că înăuntru sunt cel puţin 10 membri ai personalului şi 30 de clienţi. Incidentul s-a produs în jurul orei locale 10:00. Presa locală relatează că Opera din Sydney a fost evacuată după ce un pachet suspect a fost găsit în clădire. 

Premierul australian Tony Abbott a declarat că este un incident „profund îngrijorător”.

Criza durează deja de câteva ore. Poliţia a ţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că încă nu a reuşit să ia legătura cu autorul/autorii luării de ostatici din cafeneaua Lindt.

Preşedintele Barack Obama a fost informat despre incident şi s-a consultat cu principalul său consilier pe probleme de securitate. Potrivit BBC, care citează Reuters, consulatul SUA, aflat în apropiere de cafenea, a fost evacuat.

De asemenea, premierul britanic David Cameron a transmis că Londra urmăreşte cu atenţie evenimentele de la Sydney.