Europa nu va fi şantajată de Turcia în negocierile pentru liberalizarea vizelor, a declarat vicecancelarul Sigmar Gabriel, în condiţiile în care relaţiile cu Ankara sunt tensionate după tentativa de lovitură de stat, relatează Reuters, potrivit News.ro.

“Depinde de Turcia dacă va exista sau nu o liberalizare a vizelor (…). Germania şi Europa nu ar trebuit şantajate, în nicio circumstanţă”, potrivit lui Gabriel.

El a salutat decizia de a-l împiedica pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan de a se adresa, în videoconferinţă, participanţilor la un miting de la Koln, sâmbătă. Măsura a determinat Ministerul turc de Externe să îl convoace pe însărcinatul german cu afaceri.

La rândul său, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a subliniat că depinde de Turcia să îndeplinească toate condiţiile pentru liberalizarea vizelor. ”Turcia mai are treabă de terminat. Dacă vor reuşi să facă acest lucru în condiţiile actuale, va trebui să aşteptăm şi să vedem”, a afirmat el.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a spus în week-end că Ankara va renunţa la acordul cu UE pentru reducerea fluxului de migranţi, dacă blocul nu îşi va respecta promisiunea de a ridica vizele pentru Turcia.

Ridicarea vizelor a fost amânată în urma disputelor privind legislaţia antiterorism din Turcia şi privind operaţiunile dure de represiune de după tentativa de puci din 15 iulie. Berlinul a cerut Ankarei să nu exagereze în epurările de după lovitura de stat, comentarii ce au înfuriat Ankara.