Gruparea sunnită ultraradicală Statul Islamic revendică, într-o înregistrare video, decapitarea unui al doilea ostatic american, potrivit Mediafax. În această înregistrare, intitulată „al doilea mesaj către America“, jurnalistul Steven Sotloff, în vârstă de 31 de ani, apare în genunchi, purtând un combinezon de culoarea portocalie, alături de un bărbat mascat, înarmat cu un cuţit. Bărbatul înarmat, îmbrăcat în negru, condamnă intervenţia Statelor Unite în Irak şi duce cuţitul la gâtul jurnalistului. El îl prezintă apoi pe alt ostatic, un britanic, şi ameninţă că-l va executa. „Revin, Obama, şi revin din cauza politicii voastre externe arogante faţă de Statul Islamic“, declară omul în negru. Casa Albă a anunţat că încă nu a confirmat autenticitatea acestei înregistrări video.

Mama lui Steven Sotloff l-a implorat recent pe liderul jihadiştilor, Abu Bakr al-Baghdadi, să cruţe viaţa fiului ei.

Dat dispărut de 12 luni, Sotloff ar fi fost răpit pe 4 august 2013 la Alep, în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia. Acest fin cunoscător al Orientului Mijlociu scria de ani de zile despre lumea musulmană.

Originar din Miami, în Florida, absolvent al Universităţii Central Florida, el a lucrat ca freelancer pentru revista Time, săptămânalul american Christian Science Monitor, publicaţia Foreign Policy, iar recent pentru ziarul The World Affairs.

Reacţia de până acum a Statelor Unite a fost firavă şi s-a rezumat doar la aplicarea unor lovituri aeriene, fără a trimite trupe la sol. Jihadiştii suniţi au ocupat teritorii din Siria şi Irak şi nu par foarte afectaţi de loviturile aeriene americane sau de acţiunile militare ale kurzilor sau trupelor (încă loiale) irakiene. Islamiştii cuceresc în fiecare zi teritorii şi oraşe în care instituie teroarea asupra altor etnii, confesiuni, dar şi asupra musulmanilor Suni care trebuie să jure de frică credinţă noilor „stăpâni“.