Vulcanul filipinez Bulusan, unul dintre cei mai activi din ţară, a intrat vineri în erupţie aruncând o coloană de cenuşă la 2.000 de metri înălţime, a informat Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs), citat de EFE.

Potrivit agenţiei guvernamentale, s-au înregistrat 113 cutremure în jurul vulcanului în ultimele 24 de ore iar din crater a ţâşnit o coloană de cenuşă timp de cinci minute, după ora locală 11.35 (03.35 GMT).

"Locuitorii aflaţi în afara unui perimetru de 4 km sunt în siguranţă, dar trebuie să se aştepte la o ploaie de cenuşă", a declarat Renato Solidum, purtătorul de cuvânt al Phivolcs, ziarului local Inquirer.

În mai 2015, vulcanul a intrat de două ori în erupţie determinând evacuarea a aproximativ 1.100 de persoane.

Vulcanul Bulusan, situat în provincia Sorsogon, la circa 300 de km de Manila, are 1.565 metri înălţime şi a devenit activ de 15 ori din 1886 până în prezent.

Cea mai mare erupţie din istorie este cea vulcanului Pinatubo, în iunie 1991, care s-a soldat cu 850 de morţi şi peste un milion de sinistraţi.

Arhipelagul filipinez se află într-o zonă de intensă activitate seismică, cuprinsă în aşa-numitul "cerc de foc al Pacificului" şi numără 23 de vulcani activi.