Vizita în România a celor trei senatori americani, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul SUA, John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy, a prilejuit abordarea subiectului exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, în contextul dezbaterii necesităţii independenţei energetice a statelor europene faţă de Rusia.

Motivat de agresiunea Rusiei faţă de Ucraina, s-a încercat să se susţină ideea că România nu are alte variante decât obţinerea independenţei energetice prin exploatarea gazelor de şist. Impresionantă grija celor trei musafiri însă ea a „mirosit”de la distanţă a lobby pentru Chevron, colosul american care vrea să dezvolte în România o tehnologie de exploatare cu care restul  Europei nu este de acord. Evident, preţul acestei voinţe cât şi consecinţele nefaste sunt trecute în dreptul României.

Generalul român Emil Streinu, binecunoscut pentru lucrările sale, a dat peste cap toate explicaţiile ”ştiinţifice” privind noianul de cutremure din estul Romaniei, aparute exact in zonele in care se doreste implementarea ucigatoarei tehnologii. După ce o ţară întreagă s-a isterizat din cauza celor peste 70 de cutremure care au avut loc în 10 zile în zona Galaţiului, dar şi a zgomotelor suspecte din pământ, iar specialiştii nu au oferit nici un răspuns, generalul Emil Străinu a venit cu o explicaţie cutremurătoare, citata de AM Press : „Oamenii din judeţul Galaţi trăiesc sub teroare. În fiecare noapte ascultă zgomotele infernale din strafundurile pamantului. Ceea ce se întâmplă acolo, în judeţul Galaţi, este de natură umană. Ştim cu toţii că în judeţele împrejmuitoare există exploatări de gaze şi petroliere. De asemenea, în zonă s-au făcut sondaje pentru exploatarea gazelor de şist prin sistemul fracturării hidraulice, prin care se introduce în sol o cantitate foarte mare de lichide cu ajutorul cărora se ajunge până la stratul de gaze care se pare că au ieşit la suprafaţă. Sunetele de acolo sunt provocate de această presiune enormă folosită la sondare. Dacă solul e slab şi nu permite acest tip de exploatare, vom avea de-a face cu alunecări de teren, surpări, cutremure de suprafaţă, emisii de gaze şi alte fenomene”, a spus generalul Emil Străinu, specialist în radiolocaţie, pentru ziare.com.

Ştirea revine azi când chestiunea gazelor de şist e mai actuală ca oricând, iar Guvernul Ponta o susţine la vedere şi la mai puţină vedere. Cutremurele, mici zgâlţâituri de pământ, se ţin lanţ, situaţia fiind aceeaşi ca la momentul în care o explica, riscant şi curajos, generalul Străinu.