Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, susţine că taxa pe depozitarea deşeurilor inerte şi nepericuloase este necesară, fără această măsură România riscând să ajungă groapa de gunoi a Europei, în condiţiile în care în 2016 va fi liberalizată circulaţia deşeurilor în UE.

Ministrul Mediului a răspuns astfel declaraţiillor Sulfinei Barbu, potrivit cărora Guvernul ar intenţiona să introducă, printr-un proiect de lege, noi taxe care vor duce la creşterea preţurilor la carburanţi, la medicamente, la alcool şi la reciclarea deşeurilor.

Ministrul susţine că taxa pentru depozitarea deşeurilor inerte şi nepericuloase se regăseşte în toate statele UE şi reprezintă o "necesitate stringentă", în condiţiile în care peste 80% din deşeurile generate anual sunt eliminate prin depozitare.

"Efectul acestei taxe nu are cum să fie neatingerea ţintelor de reciclare din moment ce prin această taxă se doreşte limitarea depozitării deşeurilor reciclabile la gropile de gunoi şi redirecţionarea acestora către reciclare. Toate studiile ne arată că activitatea de reciclare a deşeurilor va înregistra o creştere semnificativă din momentul instituirii acestei taxe. Mai mult decât atât, anul 2016 va fi anul liberalizării circulaţiei deşeurilor în cadrul UE, iar fără un astfel de instrument România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Probabil că asta este ceea ce îşi doreşte doamna fost ministru PDL", mai susţine Gavrilescu, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul Mediului claifică drept "mincinoase" afirmaţiile Sulfinei Barbu referitoare la "presupusa scumpire" a carburanţilor, a anumitor medicamente şi alcoolului.

"O altă minciună rostită astăzi de doamna Barbu se referă la o presupusă scumpire a carburanţilor, anumitor medicamente şi alcoolului. Adevărul este, însă, total opus. Proiectul de act normativ nu face referire în niciun fel la aceste produse, ele nefiind clasificate drept periculoase pentru mediu. Proiectul aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor propune ca aplicarea contribuţiei de 2% din valoarea substanţelor să se aplice şi amestecurilor în compoziţia cărora intră o substanţă chimică periculoasă şi care la rândul lor sunt clasificate, ambalate şi etichetate ca fiind periculoase pentru mediu, acestea fiind la fel de nocive pentru mediu ca şi substanţa respectivă, pentru care deja se plăteşte această contribuţie", susţine Graţiela Gavrilescu.

Ea a mai precizat că, în ceea ce priveşte băuturile alcoolice, "chiar dacă nu este vorba despre nicio scumpire, ţinând cont de politica UE privitoare la tutun şi alcool şi de efectele negative dovedite ale acestora asupra sănătăţii umane, îmi este foarte greu să înţeleg de ce doamna Barbu consideră că scumpirea alcoolului ar fi un lucru negativ."

De asemenea, Graţiela Gavrilescu respinge şi acuzaţiile Sulfinei Barbu referitoare la modul abuziv în care guvernul a folosit fondul de mediu: "Este îngrijorător că doamna Barbu, care a deţinut şi funcţia de ministru al Mediului, minte cu atât de multă nonşalanţă, afirmând că Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-şi completa bugetul de stat. Domnia sa ar fi trebuit să ştie că Fondul de Mediu este un instrument financiar alimentat exclusiv din taxele şi contribuţiile plătite de către poluatori, destinaţia acestora fiind strict finanţarea proiectelor şi programelor-pilot, precum şi a proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului. Aşadar, este imposibil un transfer de bani de la Fondul de Mediu către bugetul de stat, din simplul motiv că legea nu permite aşa ceva".

Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu acuză Guvernul Ponta că ar intenţiona să introducă "pe ascuns" noi taxe care vor duce la creşterea preţurilor la carburanţi, la unele medicamente, la alcool şi la reciclarea deşeurilor din România.

"Tragem un semnal de alarmă cu privire la intenţia Guvernului de a introduce pe ascuns noi taxe periculoase pentru economia României. Cu alte cuvinte, noi spunem că Guvernul Ponta nu joacă corect cartea relaxării fiscale, concret fiind vorba despre o Ordonanţă de Guvern pentru modificarea Ordonanţei 196/2005 privind fondul pentru mediu, concret modificarea acestei Ordonanţe va duce la scumpirea benzinei, motorinei, va scumpi reciclarea deşeurilor în România, va scumpi depozitarea deşeurilor în România, va scumpi şi diverse băuturi alcoolice", a declarat Sulfina Barbu, joi, într-o conferinţă de presă.