Majoritatea dintre noi suntem şoferi şi ţinem foarte mult la maşina din dotare. Există şi o vorbă în popor care spune ce nu e bine să împrumuţi niciodată. Cu toate astea, mai ales dacă e cineva apropiat, te îndupleci cu greu, dar îi împrumuţi maşina. Dar, asta implică şi riscuri, legale cel puţin. Conform unei legi, promulgate azi de preşedinte, se schimbă regulile jocului. Noua lege spune clar ce trebuie să facă şoferii care încredinţează maşina altcuiva. În cazul neconformării, amenzile sunt uriaşe.

 

De ce nu este bine să împrumuţi maşina ta altcuiva

Atunci când împrumutaţi maşina unui prieten sau unui membru al familiei, există riscul ca acesta să aibă un accident de maşină. Dacă acest lucru se întâmplă, este important să ştiţi dacă puteţi fi tras la răspundere pentru daune.

 

Există mai mulţi factori care pot afecta răspunderea şi suma plătită pentru acoperirea daunelor.

 

Ceea ce poate nu ştiţi, este că atunci când împrumutaţi cuiva maşina dumneavoastră, îi împrumutaţi şi asigurarea auto.

 

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea poliţelor de asigurare urmăresc maşina, nu şoferul.

 

În cazul unui accident, asigurarea auto ar acţiona ca acoperire primară. Acest lucru este valabil chiar dacă şoferul are asigurare.

 

Dacă îi permiteţi unui prieten să vă împrumute maşina şi acesta provoacă un accident, asigurătorul dumneavoastră auto ar fi responsabil pentru plata daunelor aduse celuilalt şofer şi pasagerilor acestuia, până la limitele poliţei dumneavoastră.

 

În cazul în care daunele depăşesc limitele poliţei, asigurarea prietenului dumneavoastră ar acţiona ca o potenţială acoperire secundară.

 

În cazul în care prietenul nu este vinovat de accident, asigurarea celuilalt şofer ar trebui să plătească pentru toate daunele cauzate.

 

Aceasta este procedura standard în statele în care există o asigurare cu vinovăţie, dar asta nu exclude şansele să fiţi tras la răspundere, în calitate de proprietar.

 

Dar, conform legii promulgate de Klaus Iohannis astăzi, lucrurile se schimbă, chiar şi atunci când şoferii încredinţează maşina altcuiva.

 

O nouă lege schimbă lucrurile pentru şoferii care încredinţează maşina altcuiva

Proiectul de lege intra cu ceva vreme în urmă în comisiile de specialitate din Parlament.

 

Ulterior, fără prea multe dezbateri, proiectul de lege era aprbat şi trimis preşedintelui pentru promulgare, lucru care s-a şi întâmplat astăzi.

 

În mai a.c, deputatul PNL Cristian Tudor-Băcanu, alături de alţi deputaţi, propunea o modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

 

În noul act legislativ, spune în justificări deputatul, se stipulau mai atribuţii pentru membrii Poliţiilor Locale, altele decât cele existente, în speţă verificarea actelor de provenienţă ale maşinilor, chiar şi în cazul în care şoferii încredinţează maşina altcuiva, modificările fiind aduse la următorul articol din OUG:

 

„dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei careia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”

 

Cu alte cuvinte, poliţiştii locali vor avea dreptul să ceară, atât actele şoferului, cât şi cele ale proprietarului de drept al autovehicului împrumutat.

 

În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, legea aplică amenzi extrem de mari în acest caz. În noua lege, promulgată de Klaus Iohannis, se face următoarea precizare:

 

„Art. 109. – (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră.

 

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

 

Aşa că mare atenţie de azi înainte, mai ales şoferii care încredinţează maşina altcuiva!

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro