Adrian Marinescu, directorul medical la Institutul „Matei Balş”, a vorbit despre noua tulpină a coronavirusului ce a fost descoperită pentru prima dată în Africa de Sud. Doctorul a spus pentru Antena 3 că „virusul nu are graniţe”, iar marea problemă e reprezentantă de transmiterea noii variante COVID-19 într-un ritm accelerat.

 

„Marea problemă pe care o avem acum este să nu se ajungă la o transmitere comunitară, ceea ce se face acum şi aceste măsuri care deja se iau, nu doar în România. Sunt categoric cele mai corecte, să împiedicăm transmiterea comunitară”, a precizat medicul, relatează Antena 3.

 

Noua tulpină sud-africană a fost identificată în 11 ţări europene

Adrian Marinescu a mai spus că persoanele infectate cu noua tulpină au făcut forme uşoare, iar imunitatea pe care populaţia a obţinut-o prin vaccinare va fi de mare ajutor pentru varianta Omicron. Mai mult, el a mai adăugat că tratamentul pentru noua tulpină nu diferă, iar cele mai expuse sunt persoanele vulnerabile, ce pot face o formă severă a bolii. Totodată, medicul e optimist şi crede că în următoarele luni infecţia cu COVID-19 se va transforma „într-un guturai” datorită vaccinurilor ce vor fi adaptate pentru noua tulpină.

 

Întrebat ce simptome are tulpina Omicron, medicul a susţinut că pentru moment, persoanele infectate prezintă forme uşoare. „Cele mai multe dintre forme au fost uşoare: durere de cap, stare generală modificată. Practic, un aspect pseudo-gripal. Sigur, rămâne de văzut în viitorul apropiat, când ea se va extinde, să sperăm că nu se va întâmpla într-o mare măsură”, a spus doctorul Adrian Marinescu.

 

Reamintim că trei persoane repatriate din Africa de Sud au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul Sars-CoV-2. Testele au fost efectuate pe aeroportul din Bucureşti şi Baia Mare, la momentul aterizării. Persoanele au fost plasate în carantină pentru 14 zile.

 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), varianta Omicron a fost semnalată pentru prima dată pe 24 noiembrie 2021 în Africa de Sud. De asemenea, primul caz confirmat în laborator a fost identificat plecând de la un eşantion prelevat pe 9 noiembrie.

 

 

Sursa: www.zin.ro