641 noi cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore, astfel că în România s-a depăşit pragul de 34 de mii de îmbolnăviri. 21 români şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore, un nou bilanţ îngrijorător, chiar în ziua în care Guvernul prelungeşte starea de alertă. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a declarat la Digi24 că dacă rata de reproducere a infecţiilor se va menţine la nivelul de 1,1 atunci la 14 septembrie vom avea 1.880 de noi cazuri pe zi, iar la terapie intensivă ar putea exista 1.149 de persoane, faţă de 248 câte sunt în prezent.

 

„În niciun caz nu ar trebui să ne relaxăm, pentru că mergem către o ţintă care a fost proiectată de biostatisticianul Valentin Pârvu încă de acum vreo două luni, când, a precizat acesta, la un număr bazal de reproducere de 1,1 în data de 14 august este posibil să ne confruntăm cu aproximativ 800 de infecţii noi pe zi. Iată că treptat-treptat, în ultima perioadă ne-am apropiat de această predicţie. Vorbim de biostatistică. Are o valoare de predictibilitate indiscutabilă. Este foarte probabil ca proiecţiile să fie atinse”, a explicat dr. Emilian Popovici.

 

Acelaşi biostatistician a făcut acum o nouă proiecţie pentru data de 14 septembrie, care ne arată că dacă ne vom meţine pe trendul de 1,1 pentru numărul bazal de reproducere, este probabil ca la acea dată să ne confruntăm chiar cu 1.880 de cazuri noi pe zi şi cu o cifră „zdrobitoare” şi la terapie intensivă - în jur de 1.149 de pacienţi, a anunţat Emilian Popovici, miercuri, la Digi24.

 

„Este extrem de important să conştientizăm măsurile acestea de protecţie şi să le luăm, pentru că altfel, acest virus nu ne va ierta”, a avertizat epidemiologul. „Este ca şi când am sta cu geamurile şi cu uşile deschise la casă şi ne-am mira că intră hoţul în casă, că ne mai fură şi ne-am mai şi supăra!” - a spus Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro