Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România în cazul asistentei Florentina Cîrstea, condamnată la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţ. Statul român a fost obligat să plătească daune de 5.000 de euro, pe motiv că măsura arestului preventiv nu a fost justificată în lumina motivării oferite.

 

Potrivit judecătorilor CEDO, magistraţii români nu au motivat concret modul în care ar fi fost afectată ancheta în cazul incendiului de la maternitatea Giuelşti.

 

Potrivit acestora, o asemenea măsură preventivă dură trebuie justificată în contextul în care există şi alte alternative, iar impactul emoţional puternic al unui caz în societate nu constituie un motiv suficient pentru a justifica o asemenea măsură. În motivarea deciziei de condamnare a României, CEDO taxează instanţele care au decis în două rânduri arestarea preventiva şi respectiv prelungirea măsurii pentru 60 de zile, în cazul fostei asistente.

 

„Curtea notează că Tribunalul a făcut trimitere, în mod general, la fapte fără a explica de ce situaţia concretă a reclamantului ar fi putut provoca o perturbare de natură să justifice detenţia în arest preventiv. (…) Curtea reaminteşte că a decis deja că este de competenţa instanţelor naţionale să explice motivele în mod concret care lăsarea în libertate a inculpatului ar ameninţa ordinea publică. Detenţia provizorie a unui acuzat trebuie să răspundă nevoilor anchetei penale şi nu de a satisface setea de răzbunare şi pedeapsă pe care publicul le-ar putea simţi.”

 

Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată definitiv,în aprilie 2015, la doi ani şi două luni de închisoare cu executare în dosarul incendiului în care şase nou-născuţi au murit şi alţi cinci au fost răniţi, iar Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.

 

Nou-născuţii de la Maternitatea Giuleşti nu au putut fi evacuaţi imediat după izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensivă, aceasta fiind plecată după şerveţele igienice, ca să meargă la toaletă, arată JS 6, în motivarea condamnărilor din acest dosar. Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost în măsură să constate imediat producerea incendiului.

 

"În ceea ce priveşte motivul pentru care inculpata a părăsit salonul Terapie Intensivă şi activităţile pe care le-a efectuat în salonul Cezariene, potrivit declaraţiilor martorei M. D. şi ale inculpatei Cîrstea, aceasta din urmă a venit în salonul Cezariene şi i-a solicitat martorei şerveţele igienice pentru a merge la toaletă.

 

Totodată, din orele afişate pe înregistrări, instanţa reţine că inculpata Cîrstea Florentina Daniela a rămas în acest salon timp de 4 minute, durată ce este considerabil mai mare decât cea necesară pentru lua şerveţele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: 'În salonul de cezariene se afla M D…şi i-am spus că urmează să vină finul meu, în jurul orelor 19.15, să ne ducă la domiciliile noastre", se arată în motivarea instanţei care a decis condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

 

 

 

Sursa:www.adevarul.ro