Războiul din Ucraina a creat dezechilibre în toată lumea, iar în acest moment, criza energetică este una dintre problemele cu care multe ţări se confruntă deja. Din păcate, nici prognoza meteo nu pare să fie favorabilă, astfel că, meteorologii anunţă că va fi o iarnă grea. Temperaturile negative preconizate vor face astfel şi mai grea trecerea prin problemele generate de război.

 

Ce se întâmplă cu temperaturile în această perioadă

Florinela Georgescu, director executiv la Administratia. Nationala de Meteorologie, a vorbit despre ce ne-ar putea aştepta la iarnă din punct de vedere al prognozei meteo. Veştile nu sunt încurajatoare, iar românii trebuie să ştie cu ce s-ar putea confrunta.

 

În ciuda faptului că toate centrele mari de meteorologie din lume au început deja să emită prognoze pentru iarnă, Florinela Georgescu susţine că prognozele mai realiste ar trebui luate mai mult în considerare începând cu luna noiembrie.

 

„Pe de altă parte, cam toate centrele mari ale lumii, în această perioadă, încep să iasă cu estimările peste iarnă. Este bine să urmărim estimările de peste o lună, deci cele care vor veni în luna noiembrie.

 

E prima prognoză pentru iarnă, dar nu trebuie să înţelegem că asta e, nu se mai întâmplă nimic, dimpotrivă. În cursul lunii noiembrie, trebuie să ne uităm la toate estimările care vor veni şi să luăm în considerare, mai ales în contextul actual, şi probabilitatea, chiar dacă mică, de apariţie a unor fenomene extreme”, a transmis şefa ANM.

 

În această perioadă, temperaturile par să se încadreze în limitele normale, iar acest grafic ar părea să se menţină şi în următoarea lună. Cu toate acestea există indicii privind scăderea bruscă a vremii pet imp de noapte.

 

„Suntem într-o perioada în care temperaturile se încadrează în normal, dar trebuie să fim atenţi la temperaturile nopţilor, mai ales în zonele depresionare. În următoarele patru săptămâni, datele arată că temperaturile se vor încadra în limite apropiate de normal, chiar uşor peste normă în multe regiuni”, a a adăugat Florinela Georgescu la Romania TV.

 

Previziunile care le dau fiori românilor

Şefa ANM a dezvăluit ce surprize neplăcute putem întâmpina la iarnă, atunci când termometrele ar putea arăta până la -20 de grade. Acest tip de previziuni nu sunt tocmai cele dorite de români, având în vedere criza energetică fără precend pe care o traversăm, cât şi explozia preţurilor la energie şi gaze.

 

Cu toate acestea, nu sunt excluse nici perioadele în care termometrele vor indica chiar mai multe grade decât cele normale pentru perioada iernii,

 

„Cu privire la iarna 2022-2023 este foarte devreme să vorbim despre ce ne aşteaptă, putem face anumite detalii, să ne aducem aminte ce înseamnă o iarnă, ger, temperaturi în care nopţile pot coborî spre -20 de grade, poate mai jos, dar nu sunt excluse şi episoade cu vreme caldă, valori de peste 15 grade.

 

Momentan, cele mai timpurii semnale despre regimul temperaturilor arată că vom putea avea o iarnă apropiată normelor, dar niciodată nu trebuie să excludem apariţia fenomenelor severe pe un interval scurt de timp”, a mai adăugat Florinela Georgescu.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro