Când vine vorba de amenzi, Codul Rutier vine la pachet cu câteva secrete pe care s-ar putea să nu le ştii. Nu de alta, dar cei mai mulţi şoferi învaţă regulile de circulaţie şi mai puţin sancţiunile pentru situaţia în care încalcă acele reguli.

 

De această dată, detaliem o problemă care pleacă de la maşină, mai mult decât de la practicile şoferului. Cu toate acestea, dacă circuli aşa cu autoturismul, rişti o amendă între 870 şi 1160 de lei. Este foarte important ca în momentul în care porneşti la drum cu maşina personală să te asiguri că este totul în regulă, că nu-i lipseşte nimic şi că totul funcţionează în parametri, mai ales instrumentele de semnalizare în trafic.

 

Amendă usturătoare în trafic pentru probleme la faruri, stopuri

Şoferii care au probleme la sistemul de iluminare al autoturismului riscă o amendă între 870 şi 1160 de lei. Menţiunea pe marginea acestui subiect sunt incluse în Codul Rutier 2022. Potrivit articolului 101 din Codul Rutier, punctul 12, „circulaţia cu un autovehicul şi tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc” constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni.

 

Dincolo de amenda efectivă pe care nu şi-o doreşte nimeni, încălcarea acestei prevederi din Codul Rutier 2022 vine şi cu alte probleme. Şansele sunt foarte mari ca agentul de circulaţie care te sancţionează să-ţi ridice şi certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculul, dacă vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, mijloace fluorescent-reflectorizante sau dispozitive de iluminare şi semnalizare luminoase prevăzute în normele tehnice în vigoare. Sancţiunile sunt similare şi pentru şoferii care circulă pe şoselele patriei cu alte sisteme de iluminare sau dispozitive decât cele omologate.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro