De la un an la altul, numărul intervenţiilor salvamontiştilor creşte îngrijorător. Anul acesta, în primele 8 luni, au fost înregistrate în jur de 4.000 de solicitări. 

 

De cele mai multe ori, drumeţii se avântă pe trasee nemarcate, în papuci şi pantaloni scurţi şi dau repede de greu, spun salvatorii montani.

 

Entuziasmaţi de excursiile pe munte, de cele mai multe ori turişti se aventurează pe traseu în blugi şi pantofi sport sau chiar în papuci. De fiecare dată când au ocazia, salvamontiştii repetă că este necesar un echipament special.

 

Salvamont: ”Sunt ghete care au o lăţime puţin mai mare decât adidaşii obişnuiţi, tocmai pentru a proteja zona gleznelor, care au un cramponaj special”.

 

Salvatorii montani spun că oamenii nu ţin cont nici de dificultatea drumului, mai ales cei care nu au pregătire fizică.

Astfel, se poate ajunge la un pas de tragedie. În Poiana Braşov, numai de la începutul anului au fost peste 600 de intervenţii.

 

Cătălin Petrescu, salvator montan Salvamont Poiana Braşov: ”Aleg să se deplaseze pe pârtiile de schi în detrimentul traseelor montane marcate, deşi pârtiile de schi par mult mai accesibile şi prietenoase, sunt acoperite cu iarbă sau cu pietriş instabil. Au fost multe intervenţii dificile, intervenţii pe timp de noapte care au implicat persoane rătăcite”.

 

În primele 8 luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de misiuni ale salvatorilor, pe munte. În iulie, numărul a crescut cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 

Sabin Cornoiu, preşedintele Salvamont România: ”Cele mai multe accidente în această perioadă le avem în zona de creastă a Masivului Făgăraş şi a Masivului Bucegi, pentru că aici este un acces facil către creastă. La fel şi în zona Ceahlău, în zona Parângului”.

 

Anul trecut, 50 de oameni au murit pe munte, anul acesta sunt deja 70 de decese

De la un an la altul, numărul accidentelor pe munte creşte cu aproximativ 300 de cazuri, însă şi numărul deceselor este mult mai mare.

 

Potrivit salvamontiştilor, anul trecut în jur de 50 de oameni şi-au pierdut viaţa pe munte, iar anul acesta numărul a ajuns la aproximativ 70 în primele opt luni.

 

Cei cu adevarăt pregătiţi pentru o expediţie la înălţime sunt puţini.

 

”În rucsac să ai o pelerină de ploaie, bocanci rezistenţi la drum, o pereche de pantaloni de drumeţie, capul să îl ai acoperit cu o şapcă”.

 

”- Ce v-aţi luat în rucsac pentru o drumeţie?

- Apă şi ceva fructe, asta am întotdeauna. Dacă urc mai sus pe Postăvarul mă echipez cu altfel de ghete”.

 

August, luna concediilor, este cea mai aglomerată pentru salvamontişti.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro