Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) îşi cere scuze public pentru "disconfortul" care va fi creat vineri cu ocazia grevei de avertisment de două ore, declanşată de către angajaţii ROMATSA, regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, însă precizează că acţiunea este urmarea unei "lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului instituţiei, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei". Sindicaliştii spun că nu urmăresc avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, avertizând că înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie un atac la adresa siguranţei traficului.

"Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul?", se arată într-un comunicat de presă al ATSR, remis, joi seară, News.ro.

Potrivit documentului citat, sindicaliştii avertizează că înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie, în acest moment, un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care angajaţii ROMATSA le depun pentru a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc.

"De aceea, rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri... Nu vrem să mai pozăm în vinovaţi din cauza incompetenţei, indolenţei şi a lipsei de răspundere a unor indivizi necalificaţi pentru posturile de conducere pe care le ocupă în diverse instituţii ale statului", se mai arată în comunicatul citat.

Angajaţii Romatsa vor declanşa greva de avertisment vineri în intervalul orar 11.00-13.00, în contextul în care discuţiile purtate până acum inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu au avut niciun rezultat, a declarat joi, pentru News.ro, liderul ATSR, Gabriel Tudorache.

Liderul sindical a spus că greva va avea loc din cauza neîncheierii unui nou contract colectiv de muncă (CCM), deşi negocierile se poartă din februarie 2016.

Potrivit liderului ATSR, este foarte probabilă declanşarea unei greve generale în viitorul apropiat, dacă problemele cu care se confruntă compania nu vor fi rezvoltate.

Managementul ROMATSA anunţa luni că va depune eforturi pentru a opri declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. ”Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, Romatsa va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afecate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă. Aeronavele vor fi dirijate conform Flow Control-ului introdus de Eurocontrol”, preciza regia.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din România. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fără a lua în calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) în acest an.

În România existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care în jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucrează la cel mai mare aeroport din România, „Henri Coandă” Bucureşti.