Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat vineri, înaintea şedinţei comitetului interministerial care va discuta măsurile de relaxare, că se are în vedere renunţarea la masca de protecţie pe plajă, la munte, la sălile de sport şi bazinele de înot de la 1 iunie.

 

”Noi am trimis deja propunerile, fiecare minister trimite propunerile cu 48 de ore înainte. (...) Este vorba de măsuri legate de portul măştii şi de evenimente”, a spus Bode, adăugând că ”vorbim despre renunţarea la masca de protecţie pe plajă, în vârful muntelui, la centrele de fitness şi la bazinele de înot.”

 

În ce priveşte numărul de persoane care pot participa la evenimente, Bode a spus că rămâne de văzut în ce condiţii vor avea loc acestea, dar este încrezător având în vedere că în acest moment nu ma există nicio localitate carantinată în România, iar numărul de persoane vaccinate este în creştere.

 

Este luată în calcul şi varianta ca restaurantele să funcţioneze la capacitate normală dacă tot personalul angajat este vaccinat şi clienţii. Întrebat însă cum se va face verificarea persoanelor, Bode a spus că mizează pe buna credinţă a românilor care au înţeles să respecte măsurile antiCovid.

 

Întrebat despre nunţi şi botezuri, ministrul a spus că ”vor fi permise în anumite condiţii”, fără însă a da detalii legate de acestea.

 

Aceste propuneri vor fi pe agenda de vineri a "Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate" de la 1 iunie.

 

Premierul Florin Cîţu a spus, joi, la Constanţa, că relaxarea restricţiilor va fi făcută în două etape, de la 1 iunie şi de la 1 august, iar printre primele măsuri de relaxare va fi eliminarea obligativităţii de purtare a măştii pe plajă, cu condiţia de a fi asigurată distanţa între şezlonguri. Premierul a vorbit din nou despre deschiderea hotelurilor şi restaurantelor la capacitate maximă, doar pentru persoanele vaccinate.

 

Întrebat cum va fi făcută diferenţa între clienţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi, Cîţu a spus că soluţiile vor veni de la Institutul Naţional de Sănătate publică, dar că o variantă ar fi crearea unei aplicaţii. Deocamdată, se poate verifica în platforma de vaccinare, în baza CNP-ului persoanei respective, a afirmat el.

 

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro