Cinci percheziţii domiciliare au loc în judeţele Timiş şi Caraş-Severin, la trei persoane suspectate de organizarea unui grup infracţional organizat, zădărnicirea combaterii bolilor, fals informatic şi fraudă informatică. Descinderile sunt realizate de către poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT din Timişoara. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2021 – 2022, membrii grupării infracţionale, care colaborau cu diverşi medici, ar fi intermediat obţinerea, în mod ilegal, de certificate care atestă vaccinarea anti Covid-19, pentru mai multe persoane interesate.

 

Certificatele erau eliberate în schimbul unor sume de bani, potrivit anchetatorilor

Sumele plătite de o persoană, care voia să primească un certificat de vaccinare fără să se vaccineze, erau cuprinse între 300 şi 400 de euro. În urma cercetărilor, au fost identificate aproximativ 8.000 de persoane din întreaga ţară, care au apelat la membrii grupării. Acest persoane au obţinut certificate de vaccinare care atestă administrarea unei doze de vaccin anti Covid-19.

 

Faza operaţională a cazului a fost declanşată în cursul lunii martie 2022, fiind realizate cinci descinderi domiciliare la locaţiile utilizate de persoanele bănuite (persoanele de legătură cu cadrele medicale). Au fost puse în executare 10 mandate de aducere, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 7 dintre acestea. În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice (telefoane mobile, laptop-uri, memory stick-uri, memory carduri, HDD-uri etc) aparţinând persoanelor implicate. „Continuând cercetările, după efectuarea de investigaţii specifice, s-a reuşit documentarea întregii activităţi infracţionale a grupării, fiind identificate 3 cadre medicale, care ar fi efectuat aceste activităţi de vaccinare, în fals. Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale. Percheziţiile se realizează cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Glad Voievod” Timişoara. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicatul procurorilor.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro