Ministrul Dan Şova a confirmat în cadrul unei emisiuni televizate că va vota pentru exploatare a aurului la Roşia Montană. Argumentele acestuia sunt mai degrabă puerile, arătând că licenţa de exploatare va fi oricum prelungită şi după anul 2019, ca şi cum Ministerul Mediului nu ar putea respinge solicitarea.
„Voi vota pentru proiectul de la Roşia Montană. Este vorba despre un lucru foarte simplu: licenţa de exploatare a fost dată în 1999, pe 20 de ani. Ea expiră în anul 2019, dar se poate prelungi pe câte cinci ani la simpla cerere a Roşia Montană Gold Corporation, făcută cu 60 de zile înainte de expirarea termenului. Deci, dacă această lege nu trece, licenţa de exploatare rămâne 'a la long'. Nu există o modalitate de a scoate RMGC de acolo, decât cu forţa sau prin naţionalizare”, a afirmat Şova, mimând neputinţa.
Acesta a amai arătat că nu poate prezenta actul licenţei de exploatare doarece ar conţine date geologice secrete despre bogăţiile României, dar evident că nu este nicio problemă că le poate cunoaşte o corporaţie din Canada.
Şova a recunoscut că în licenţa din 1999, nu există nicio obligaţie a corporaţiei RMGC privind eventuale garanţii de mediu, nicio obligaţie la asigurarea unor condiţii economice şi sociale pentru comuntăţile locale.
Gold Corporation trebuie s-ar obliga în schimb să achite doar o redevenţă de 6% din profit către statul român. Participaţiunea statului la acest proiect ar putea fi crescută la 25%, printr-un nou proiect de lege adoptat de Guvern.
Conform planului de afaceri, corporaţia canadiană ar crea 2.300 de slujbe doar în faza construcţiei şi amenajării exploatării, iar pentru etapa de exploatare a resurselor subsolului vor fi angajaţi 900 de mineri.
În perioada 9-10 septembrie, senatorii Comisiei Juridice şi cei ai Comisiei de Administraţiei au respins prin vot, în unanimitate, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.
Imediat, după această respingere, premierul Ponta a declarat că în cazul respingerii proiectului, licenţa de exploatare nu s-ar mai putea pune în aplicare.