Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 30 de zile executate.
Proiectul a fost contestat de opoziţie la CCR, însă judecătorii au decis, pe 5 iulie, că actul este constituţional.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul care prevede că deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de şase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenţie, faţă de cele trei propuse de Guvern.
Deputaţii din Comisia juridică au adoptat un amendament la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, care elimină obligativitatea supravegherii vizuale a deţinuţilor în timpul efectuării convorbirilor telefonice, pe motiv că sistemul de comunicaţii din penitenciare va fi schimbat, permiţând amplasarea telefoanelor în celule, ceea ce va face impractică aplicarea legii în actuala formă.
Un alt amendament adoptat de deputaţii jurişti prevede că persoanele care renunţă la remuneraţia pentru munca prestată în penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Astfel, se oferă sporuri suplimentare pentru eliberare deţinuţilor care prestează muncă remunerată, neremunerată şi pe timp de noapte.
Faţă de legea în vigoare, deţinuţii care prestează muncă remunerată vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de muncă (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, faţă de legea în vigoare), deţinuţii care prestează muncă neremunerată vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsă pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite faţă de legea în vigoare), iar deţinuţii care muncesc pe timp de noapte vor avea două zile reduse dintr-una muncită (un plus de 15 zile la 30 de nopţi lucrate faţă de legea în vigoare).
Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea "cumpărării" de zile libere în plus, prin renunţarea la remuneraţie. Astfel, în forma actuală a legii, un deţinut care desfăşoară muncă remunerată primeşte 40% din venit, iar 60% va merge către penitenciar. Potrivit amendamentului, dacă deţinutul renunţă la 40% din remuneraţie, respectiv cota care îi revine potrivit legii, poate fi încadrat la capitolul "muncă neremunerată", unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.
În termen de două luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, penitenciarele vor trebui clasificate în funcţie de condiţiile de detenţie, iar în termen de patru luni de la publicare va trebui făcut istoricul fiecărui deţinut şi a condiţiilor în care a fost închis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsă.
Legea se aplică pentru persoanele întemniţate începând din 2012, de când a venit prima decizie-pilot a CEDO privind condiţiile din penitenciare.
Potrivit proiectului, se consideră condiţii necorespunzătoare: condiţii sanitare improprii în general, cum ar fi prezenţa gândacilor, şoarecilor, puricilor; lipsa dotărilor şi a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proastă a hranei; lipsa apei calde curente; lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei: lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază precum şi a cerinţelor de igienă.
Dispoziţiile prezentei legi nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie, prin hotărâri definitive ale instanţelor naţionale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri şi a fost transferată sau mutată într-un spaţiu de detenţie având condiţii necorespunzătoare.
Legea prin care deţinuţii încarceraţi în condiţii inumane beneficiază de zile reduse din pedeapsă, promulgată de Iohannis
15 iulie 2017
- citeşte totul despre:
- lege,
- inchisoare,
- iohannis,
- conditii inumane,
- cedo,
- pedeapsa,
- redusa
(120 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Numărul de pensionari a scăzut cu 51.000 în 2015, iar pensia medie a crescut cu 5,4%
(29 martie 2016)
39 vizualizări
Florian Walter se află în custodia Poliţiei Române
(5 martie 2016)
460 vizualizări
Raed Arafat, despre triajul epidemiologic al copiilor, la început de an şcolar
(1 septembrie 2020)
111 vizualizări
Iohannis: Voi promulga legea care majorează salariile în educaţie şi sănătate
(15 decembrie 2016)
47 vizualizări
ANCPI: Peste 2.300 de primării din România au semnat până la 31 iulie contracte de 335 milioane lei pentru realizarea cadastrului
(2 august 2017)
180 vizualizări
Patru medalii pentru elevii români la Olimpiada de informatică
(1 august 2015)
38 vizualizări
Un copil a fost ucis în bătaie, iar mama sa este principalul suspect
(7 iulie 2019)
374 vizualizări
Procurorii DNA au dispus reţinerea a zece poliţişti de la Serviciul Rutier, în urma percheziţiilor de ieri, pe care îi suspectează că luau mită de la şoferii opriţi în trafic.
(3 iunie 2021)
191 vizualizări
Ministrul Tudorel Toader a discutat cu încă doi români condamnaţi la moarte în Malaysia
(18 decembrie 2017)
49 vizualizări
Autorităţile au decis ridicarea unei părţi a restricţiilor de sărbători. În mall-uri rămâne obligativitatea certificatului verde, dar se permite accesul şi cu test.
(8 decembrie 2021)
127 vizualizări
Şeful DSU ia la control adăposturile civile! Ordin pentru amenajarea şi curăţarea acestora
(14 martie 2022)
97 vizualizări
Istoricul şi filosoful Neagu Djuvara împlineşte vârsta de 100 de ani
(18 august 2016)
58 vizualizări
Explozie la Rafinăria Petromidia/Rompetrol. ISU Constanţa confirmă existenţa a două persoane rănite. Persoanele din zonă au primit mesaj RO-Alert să părăsească zona.
(2 iulie 2021)
73 vizualizări
ALERTĂ METEO! Cod galben de ploi torenţiale, furtuni şi grindină, inclusiv în Prahova
(17 iunie 2019)
193 vizualizări
Pensionarii care trebuie să dea bani înapoi la Casa de Pensii. Veşti crunte pentru aceşti români!
(28 martie 2022)
29 vizualizări
Şedinţa CNSU a început. SURSE: Circulaţia interzisă după ora 20:00 în zonele cu multe cazuri
(25 martie 2021)
476 vizualizări
Mai mulţi foşti revoluţionari au fost despăgubiţi de CEDO pentru nesoluţionarea dosarului Revoluţiei din 1989
(25 noiembrie 2015)
323 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole