Ion Ţiriac, cel mai bogat român, cu o avere ce depăşeşte 1,2 miliarde de dolari, potrivit Forbes, este de părere că dosarele de corupţie din România „sunt ridicole” şi, din această cauză, „ne facem de râs în toată lumea”, potrivit unui interviu acordat postului TV Digi24. Totodată, omul de afaceri mai susţine că „România nu e o ţară coruptă. E doar o percepţie moştenită din generaţie în generaţie”.
Ion Ţiriac (78 de ani) crede că prioritatea autorităţilor ar trebui să fie recuperarea prejudiciului, şi nu trimiterea la închisoare a celor care au furat de la stat. „Noi vorbim despre treburile ridicole în corupţie. Prim-ministrul a furat geamuri, unul a furat o damigeană de ţuică şi nişte cârnaţi. Ne facem de râs în toată lumea”, a declarat miliardarul român.
„Nu. Noi nu suntem corupţi. Societatea noastră e coruptă pentru că aşa am învăţat-o noi sau străbunicii noştri de la turci, de la toată lumea, cu bacşişul… Corupţie există în toată lumea, din păcate. Că la noi, şi la noi e o corupţie minoră, vorbim de 2,5 lei. Nu vorbim de Parmalat în Statele Unite sau miliardele care s-au dus şi au schimbat economia lumii, că de acolo a venit criza. Noi vorbim despre treburi care sunt ridicole în corupţie. Prim-ministrul a furat geamuri, unul a furat o damigeană de ţuică şi nişte cârnaţi. Ne facem de râs în toată lumea”, a spus fostul tenismen şi hocheist, devenit cel mai bogat om din România.
Ţiriac a mărturisit că refuză să recunoască „treburi ca DNA, ANI, money” şi că românii trăiesc „sub o teroare mai mare de cinci ori decât securitatea pe vremea ailaltă (din comunism, n.r.)”. „Un mare politician de la Bruxelles mi-a spus: băi, Ţiriac, voi aţi ajuns într-o situaţie în care dacă nu faceţi nimic, nu puteţi să greşiţi. De frică ca nu cumva să vă ia cineva, mai bine nu faci nimic, care nu e corect. (…) Eu am o Constituţie, am o lege, un minister al Justiţiei care îmi dă peste degete dacă fac ceva, dar numărul unu care trebuie respectat e acea prezumţie de nevinovăţie”, a continuat Ion Ţiriac interviul pentru Digi24.
Ion Ţiriac a mai afirmat că ştie din surse sigure că România trebuie să aştepte de trei ori mai mult decât alte state, atunci când solicită finanţare de la Bruxelles, şi că „dacă creştem numai din consum, nu prea e creştere. Probabil ştie domnul Isărescu”.
În martie 2017, după protestele faţă de modificarea Codului Penal care au strâns în stradă sute de mii de oameni în toată ţara, Ion Ţiriac a declarat, pentru Realitatea TV, că manifestaţiile de stradă din februarie i-au afectat planurile de afaceri. Miliardarul a spus că a curtat timp de şase luni New York University (NYU) pentru a înfiinţa la Bucureşti, în parteneriat, o universitate particulară sub egida institituţiei de învăţământ americane. Ţiriac, care ar urma să investească 50 de milioane de euro în acest proiect, spune că a fost întrebat de americani „Ce se întâmplă cu stabilitatea la voi?” despre evenimentele din România. După şase luni, New York University şi-a declinat interesul pentru a deschide o universitate cu Ţiriac în România. Miliardarul se arată deranjat că evenimentele de stradă i-au dejucat planurile, însă nu renunţă la proiect.