Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunţa joi, într-o postare pe Twitter, că, după demersuri diplomatice intense, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima Agenţie UE de pe teritoriul României.

 

Bucureştiul a candidat alături de alte şase oraşe: Bruxelles, Munchen, Varşovia, Vilnius, Luxemburg şi León (Spania), potrivit politico.eu, care relatează că oferta României a inclus o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri.

 

Ofertele celorlalte oraşe pentru sediul noii agenţii UE au fost, printre altele, un turn de televiziune, o gară din secolul 19, un mall, o clădire situată în apropierea sediului NATO, potrivit News.ro.

 

„Succes excepţional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE - prima Agenţie UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetică”, a scris ministrul pe Twitter.

 

Guvernul a aprobat la începutul lui octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care dădea atribuţii Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor să caute un sediu pentru eventuala găzduire a unei noi agenţii a UE – Centrul european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice (Centrul CYBER al UE). Demersul viza depunerea candidaturii României pentru a găzdui această agenţie.

 

Centrul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) va fi înfiinţat pentru a îmbunătăţi coordonarea cercetării şi a inovării în materie de securitate cibernetică. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investiţiilor pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi industrială în materie de securitate cibernetică.

 

Conform politico.eu, oferta României pentru sediul agenţiei UE include o vilă neoclasică renovată sau o clădire de birouri.

 

„Am fost primul stat membru care şi-a exprimat interesul de a găzdui noul centru. Suntem singurul stat din această competiţie care nu găzduieşte nicio agenţie sau organism al UE”, a declarat reprezentantul României Alexandru Nazare luni, la reuniunea Consiliului telecomunicaţii. România se află pe locul al treilea în statisticile UE privind numărul femeilor angajate în domeniul IT&C, iar 24 % din absolvenţii din acest domeniu din România sunt femei, a fost un alt argument.

 

Oferta României nu a inclus estimări referitoare la costurile de instalare.

 

Politico.eu relatează că pentru început acest centru ar putea însemna 30 de noi locuri de muncă, putând ajunge până la 80.

 

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

 

„Salut succesul diplomatic excepţional al României de a obţine găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la Bucureşti. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea şi inovarea în domeniu”, a scris preşedintele pe Twitter.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro