Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că a iniţiat discuţiile cu specialiştii în sănătate şi securitate în muncă cu privire la introducerea săptămânii de lucru de patru zile în România. O astfel de măsură prin care angajaţii din România ar putea munci doar patru zile pe săptămână ar trebui luată după o dezbatere cu partenerii sociali, a declarat ministrul Muncii. „Recent, Belgia a dat posibilitatea, nu obligativitatea. La fel şi aici am spus foarte clar şi trebuie să discutăm în primul rând cu specialiştii în sănătate. Una e gradul de uzură în muncă în Belgia şi altul este în România, altul este gradul de stres.

 

Trebuie să ne spună specialiştii în sănătate şi securitate în muncă, să-şi dea o primă opinie, după care voi avea o dezbatere cu partenerii sociali. Cred foarte mult în dialog în general. Putem rezolva foarte multe probleme. După această largă dezbatere cu partenerii sociali şi specialiştii în sănătate şi securitate în muncă, clar îmi voi creiona şi aici o opinie, dar trebuie să ţinem cont că ceea ce înseamnă sau dacă ne referim la condiţiile de muncă din statele dezvoltate vizavi de condiţiile de muncă de aici, s-ar putea să avem condiţii de muncă mai grele. Mă refer aici la mină, la exploatări, în transport public sau de marfă”, a declarat ministrul Muncii.

 

Marius Budăi: Trebuie foarte mare atenţie când iei o asemenea decizie

Potrivit ministrului Muncii, sunt domenii de activitate, cum ar fi agricultura, în care nu se poate lucra doar patru zile pe săptămână. „Trebuie să discutăm pentru că trebuie să vedem pe ramură. În agricultură nu poţi să spui de exemplu că după patru zile ai pus unealta jos şi nu mai te duci să iei recolta de pe câmp pentru dacă nu o iei sau o cultivi, nu o uzi, însămânţezi, nu ai producţie. Trebuie foarte mare atenţie când iei o asemenea decizie”, a subliniat Marius Budăi.

 

În Belgia, programul de lucru de patru zile a fost adoptat la nivel naţional. În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot, timp de 6 luni, în care companiile participante vor permite angajaţilor să muncească 4 zile pe săptămână, fără a le diminua salariile şi beneficiile. Programe similare se desfăşoară şi în Irlanda, Australia şi Nouă Zeelandă.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro