Carnea de miel a ajuns să coste astăzi, în galantare, 60 de lei kilogramul, cu o săptămână înainte de Paşte.

 

Acest preţ înseamnă cu 50% mai mult faţă de anul trecut, după ce zilele trecute, carnea de miel era în jur de 50 de lei kilogramul.

 

Preţul unui kilogram de carne de miel variază în magazinele din România cu o săptămână înainte de Sărbătorile Pascale.

 

Mai sunt doar câteva zile până la Paşte, iar românii îşi pregătesc lista de cumpărături. Mulţi dintre ei caută cele mai mici preţuri la alimente, alţii renunţă pur şi simplu la preparatele tradiţionale şi le înlocuiesc cu altele mai ieftine.

 

Ce face un pensionar cu 1.000 de lei

Ministrul Muncii, Marius Budăi, întrebat ce le transmite românilor cu pensii de 1.000 de lei lună, a răspuns:

 

"Atât timp cât PSD va fi la guvernare, ne vom bate pentru aceste categorii vulnerabile, dar nu trebuie să uităm nici mediul de afaceri.

 

Da, ştiu că nu este suficient (pentru un pensionar cu1.000 de lei - n.r.), că nu-şi permite", a comentat ministrul Muncii.

 

Avem parte de cel mai scump Paşte din ultimii 18 ani

Preţul unui kilogram de cartofi a crescut în ultimul an cu 36%. Uleiul s-a scumpit şi el cu 32%.

 

Gazele naturale s-au scumpit cu 47%, iar combustibilul cu 34%. Energia termică s-a scumpit cu 21%.

 

Cu câteva zile înainte de Paşte, carnea de miel a ajuns în unele pieţe la 40-45 de lei kilogramul, faţă de 30-35 de lei, anul trecut. În supermarket sau în unele măcelarii, preţurile pot ajunge şi la 55-59 de lei kilogramnul.

 

Şi telemeaua de oaie a ajuns în unele pieţe la 40-43 de lei kilogramul. Astfel, doar pentru un kilogram de carne de miel şi un kilogram de telemea de oaie un român este nevoit să plătească aproape 90 de lei.

 

De Paşte, însă, românii pun pe masă şi cozonac sau pască. Iar preţurile lor au crescut faţă de anul trecut.

 

Pentru o pască românii trebuie să plătească cel puţin 70 de lei. Preţul poate ajunge însă până la 200 de lei în funcţie de cantitate, dar şi de ingredientele folosite.

 

Un cozonac poate să coste şi 150 de lei în funcţie de umplutura folosită.

 

Guvernul va prezenta în coaliţie pachetul de măsuri sociale propus de PSD.

 

Printre ele, vouchere de 50 de euro pentru pensionarii cu venit minim şi vouchere de 30 de euro pentru copiii din familii cu venituri modeste

 

Analiştii economici spun că decizia este bună, însă suma este insuficientă.

 

"Intenţia autorităţilor de a oferi vouchere este bună. Să ajuţi persoanele vulnerabile e bine, dar trebuie să le identifici mai întâi şi asta este o mare problemă (...).

 

Deci să identifici oamenii şi să-i ajuţi e bine, dar dacă faci un calcul, 50 euro la două luni înseamnă 4 lei pe zi. Păi ce poţi face cu 4 lei pe zi în România?

 

Să-ţi iei doi covrigi. Nici măcar doi covrigi. Nu mai zic de o pâine, care e cam 2-4 lei", a spus analistul financiar Adrian Negrescu, la Antena 3.

 

 

 

Sursa: www.antena3.ro