Anunţ major pentru şoferii din România. Codul Rutier 2022 se schimbă din nou. Este informaţia momentului pentru toţi posesorii de permis de conducere. O anumită sancţiune nu se va mai aplica de acum încolo. Poliţiştii nu vor mai putea suspenda sau anula carnetul pentru asta. Guvernanţii au hotărât. Iată care sunt noile modificări din legislaţia rutieră.

 

Noutatea apărută în Codul Rutier 2022

Coaliţia de guvernare a modificat ordonanţa care este în vigoare din februarie, potrivit căreia conducătorii auto agresivi în trafic pot rămâne fără carnet. Din această categorie făceau parte, de pildă, şoferii care foloseau semnalele luminoase şi sonore în mod repetat ca să oblige un alt participant la trafic să elibereze banda de circulaţie. Ori circulau cu maşina la o distanţă foarte redusă faţă de un alt autovehicul, fie reduceau brusc viteza de deplasare fără motiv întemeiat sau foloseau cuvinte/gesturi obscene.

 

Anunţ major pentru şoferii care fac asta în trafic

După noua modificare a Codului Rutier 2022, comportamentul agresiv va fi sancţionat doar contravenţional. O altă schimbare prevede ca limita de viteză maximă să crească de la 100 km/h la 120 km/h pe drumurile expres. În cazul în care ai avut viteza mai mare de 70 km/ h decât limita admisă, vei rămâne cu o dovadă a permisului de conducere.

 

De asemenea, pentru şoferii rămaşi pietoni şi care iau examenul, perioada de suspendare a permisului se reduce la o treime, nu cu o treime, cât era în Ordonaţa Executivului. Asta înseamnă că poţi să iei carnetul auto înapoi mult mai repede. Modificările pentru Codul Rutier din 2022 au fost făcute la Comisia de Transporturi, însuşite de Comisia Juridică, urmând să fie votate săptămâna viitoare.

 

Nu românii sunt cei mai agresivi la volan

Dacă ţi-ai propus să mergi cu maşina în vacanţă, află că nu doar în România sunt şoferi agresivi în trafic. În Grecia, spre exemplu, o destinaţie turistică populară, există foarte mulţi conducători auto cu un comportament inadecvat la volan.

 

Potrivit unui sondaj european, grecii critică şoferii străini, 91% dintre ei folosind termeni negativi când îi descriu. Mai mult, cetăţenii eleni sunt primii şi la capitolul comportament necivilizat în propriile autoturisme. Jumătate dintre ei înjură, claxonează, depăşesc pe partea dreaptă sau chiar sar din maşină să se certe cu un alt participant la trafic.

 

Grecia conduce şi la folosirea telefonului mobil în mers. Populaţia deţinătoare de permis auto recunoaşte că este un pericol în trafic. O treime dintre greci admid că depăşesc viteza legală, trec pe culoare roşie a semaforului, nu încetinesc pe drumurile în lucru şi nu păstrează distanţa de siguranţă între vehicule.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro