Instituţii publice din România, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau Academia Română, vor avea acces la servicii de cloud computing, precum Biblioteca virtuală sau Date deschise, cu scopul de creştere a gradului de informare şi transparenţă, prin intermediul proiectului ‘Infrastructura de tip cloud pentru instituţiile publice din România’ ICIPRO, implementat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, în valoare de circa 77,7 milioane de lei.
‘Cred că acest proiect demonstrează că ceea ce noi am gândit în urmă cu 4 ani, adică dezvoltarea unui sistem cloud în primul rând pentru Cercetare, a fost o gândire corectă. Conform obiectivelor proiectului, trebuia, în primul rând, să asigurăm clădirea în care urma să fie aşezate echipamentele, serverele cu capacitate de stocare de 40 TB, să implementăm infrastructura de Overdata, Biblioteca digitală şi serviciile de infrastructură. Proiectul nu s-a terminat. La finele lunii noiembrie — începutul lui decembrie, acesta se va termina pe hârtie, dar mai există o lună de sistem birocratic ce trebuie trecut până la încheierea proiectului. Zona în care putem oferi platforma pentru învăţare se situează în cadrul instituţiilor de cercetare’, a declarat, vineri, în cadrul conferinţei de final a proiectului de infrastructură cloud, directorul general al ICI Bucureşti, Doina Banciu.
Potrivit acesteia, până la ora actuală, în cadrul infrastructurii de cloud computing au fost invitate 42 de instituţii, dintre care 22 sunt institute naţionale de cercetare. De asemenea, 16 entităţi publice au semnat deja protocolul de intrare în sistem, 5 sunt în aşteptare, iar 11 au deja datele postate în cloud, respectiv ANPC, Academia Română, inclusiv ICI Bucureşti.
Serviciile furnizate prin intermediul acestui proiect sunt: Infrastructură, Catalogul de aplicaţii/Servicii în cloud, Biblioteca virtuală şi Date deschise. În cazul Bibliotecii virtuale, instituţiile publice din România primesc acces la servicii de arhivare electronică şi la posibilitatea de a expune într-un portal cu acces public documentele electronice.
Totodată, prin serviciul de Date deschise, entităţile publice contribuie la creşterea gradului de transparenţă în administraţia publică, având posibilitatea de a publica într-un mod standardizat informaţii de interes public, din proprie iniţiativă, sau ca răspuns la solicitările formulate de către public.
Toate aceste servicii sunt puse la dispoziţia instituţiilor publice interesate, în mod gratuit, iar cei interesaţi pot obţine informaţii detaliate la adresa de e-mail [email protected].
Valoarea totală a proiectului ‘Infrastructura de tip cloud pentru instituţiile publice din România’ ICIPRO se ridică la 77,760 milioane lei, din care 63,021 milioane lei reprezintă contribuţie din partea Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională /FEDR/, iar 13,183 milioane lei din partea Guvernului României.
ICI Bucureşti a obţinut finanţare pentru acest proiect în cadrul programului POS CCE, prin Operaţiunea 3.2.1 ‘Susţinerea implementării de soluţii e-guvernare şi asigurarea conexiunii de broadband, acolo unde este necesar’.
Perioada de desfăşurare a proiectului a fost decembrie 2013 — octombrie 2015.