România are cele mai fărâmiţate terenuri agricole cultivate cu viţă-de-vie din Uniunea Europeană, în condiţiile în care în 2015 existau 854.766 de proprietăţi, cel mai mare număr dintre toate statele membre, pentru mai puţin de 200.000 de hectare de podgorii, arată datele publicate marţi de biroul european de statistică, Eurostat. 

Astfel, România avea, în 2015, 183.717 ha de terenuri agricole cultivate cu viţă-de-vie, ocupând locul al cincilea din Uniunea Europeană, după Spania (941.154 ha), Franţa (802.896 ha), Italia (610.291 ha, pentru care ultimele date disponibile sunt din 2010) şi Portugalia (198.586 ha).

În acest clasament, România este urmată de Grecia, cu 103.298 ha de vţă-de-vie, şi Germania (102.581 ha), celelalte state având suprafeţe mult mai mici.

Dintre cele 28 de state membre ale UE, în 10 state nu se cultivă deloc viţă-de-vie, din cauza climei nefavorabile.

Din rândul statelor europene în care clima permite cultivarea viţei-de-vie, România este ţara cu cele mai fărâmiţate proprietăţi, arată datele Eurostat.

Astfel, în 2015, o proprietate medie de viţă-de-vie din România avea doar 0,2 ha, de peste şase ori sub media la nivelul UE, de 1,3 ha.

După România, următoarele ţări din UE cu cele mai fărâmiţate proprietăţi erau, în 2015, Malta, care are doar 618 ha cultivate cu viţă-de-vie şi o proprietate medie de 0,3 ha, Croaţia (0,4 ha) şi Grecia, Slovenia şi Cipru (0,5 ha fiecare).

La polul opus, suprafaţa medie a unei proprietăţi de teren cultivate cu viţă-de-vie era în 2015 de 10,5 ha în Franţa, 4 ha în Luxemburg şi 3,2 ha în Austria.

În total, în 2015, în UE erau 2,4 milioane de proprietăţi de viţă-de-vie, din care proprietăţile din România reprezintă 35,5%.

Producţia de vin a României a fost anul trecut de circa 4 milioane de hectolitri, nivel apropiat de cel din 2015, potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) din România.

La nivel mondial, Italia şi Franţa sunt cei mai mari producător de vin, cu o producţie de peste 40 milioane de hectolitri fiecare în 2016.