Ucrainenii care au fugit din calea războiului au ales să se refugieze în statele vecine sau şi-au continuat drumul către o viaţă mai bună în alte ţări ale lumii. Dintre cei care au trecut graniţele noastre, o parte au decis să îşi găsească un rost pe teritoriul românesc. Aproape 40% dintre refugiaţii ucraineni rămaşi în România au optat pentru un domeniu de activitate care le-a oferit locuri de muncă atractive. Datele centralizate de Ministerul Muncii dezvăluie cu ce se ocupă refugiaţii ucraineni din România în ţara noastră.

 

Care sunt posturile pe care lucrează refugiaţii ucraineni în România

Din totalul refugiaţilor ucraineni care au trecut graniţa de la debutul războiului şi până în prezent, o parte semnificativă a rămas să îşi ducă traiul în România. Şi pentru că a fost nevoie să se integreze în noua ţară care le-a devenit a doua casă, aceştia şi-au căutat un loc de muncă. Aproape 40% dintre posturile pe care le-au ales refugiaţii ucraineni în România fac parte din industria prelucrătoare.

 

Potrivit datelor centralizate de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, aproape 40% din totalul celor care şi-au căutat un adăpost în ţara noastră au ales aceste activităţi. Statisticile oficiale indică faptul că, din 24 februarie şi până în prezent, 1.891 de ucraineni s-au angajat în România. Dintre aceştia, 754, reprezentând 39.4%, se ocupă cu activităţi ce fac parte din industria prelucrătoare.

 

Cu ce se ocupă ucrainenii care au fugit de război în România

 

Dincolo de domeniul prelucrărilor, pe cel de-al doilea loc în topul locurilor de muncă în care s-au angajat refugiaţii ucraineni în România se află construcţiile. Acest domeniu a preluat 311 refugiaţi, în timp ce pe locul al treilea se regăseşte sectorul HoReCa, unde statisticile oficiale raportează un număr de 177 de cetăţeni din Ucraina angajaţi.

 

Totodată, 135 de persoane care au fugit din calea războiului desfăşoară activităţi de comerţ cu ridicata, în timp ce 177 dintre refugiaţii ucraineni din România se ocupă cu activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport. Datele recente arată că aproape un sfert din totalul refugiaţilor din Ucraina şi-au găsit un loc de muncă în ţara noastră. De asemenea, 452 de persoane sunt angajate ale unor companii care activează în Bucureşti.

 

 

În privinţa celor care au ales să lucreze în provincie, cei mai mulţi refugiaţi ucraineni şi-au găsit un loc de muncă în judeţul Bistriţa Năsăud, unde au fost raportate 270 de contracte individuale de muncă. În judeţul Arad au fost, de asemenea, consemnate peste 167 de posturi ocupate de cetăţeni ucraineni, iar în judeţul Timiş lucrează peste 126 de persoane care au fugit din calea războiului.

 

 

 

 

Sursa: www.impact.ro