Autostopul mai are un pas până să fie interzis prin lege. Măsura propusă de Guvern şi votată astăzi în Senat este considerată absurdă de şoferi şi cei care apelează la „ia-mă, nene”. Sunt multe zone din România unde nu există mijloace de transport, iar cei care au călătorit în străinătate spun că europenii pleacă şi în vacanţe cu autostopul.

Şoferii care iau călători la ocazie ar putea primi amenzi de până la 5.000 de lei dacă sunt prinşi că primesc bani de la pasageri. Argumentele senatorilor devin amuzante când vorbesc despre stoparea evaziunii fiscale făcute de autostopişti, în timp ce economia subterană depăşeşte 22 de miliarde de euro în România.

Legea îi vizează pe cei care fac ilegal taximetrie sau transport de persoane, însă loveşte mii de oameni care fac naveta între localităţi cu maşinile de ocazie după ce autorităţile au desfiinţat mai multe rute de transport.

Pe lângă faptul că aşa-zisul flagrant este aproape imposibil de realizat, legea descurajează o practică turistică valabilă în toată lumea.

Alexandru Maruseac a călătorit în toată lumea şi a scris chiar o carte despre locurile pe care le-a văzut. Spune că sunt mii de turişti care vizitează continente întregi făcând autostopul.

„Eu călătoream cu motocicleta, dar mi s-a stricat motocicleta şi pentru că voiam să ajung într-un loc am făcut autostopul într-o ţară străină, vorbind în spaniolă. În esenţă nu ar trebui să ceri bani, pentru că ideea e să ajuţi pe un om să ajungă în alt loc, iar răsplata va veni când şi tu vei avea nevoie”, spune el.

Interzicerea autostopului ar putea deveni lege dacă va fi votată şi în Camera Deputaţilor.