Elevii şi românii cu venituri mici ar urma să primească de la 1 iunie vouchere care vor acoperi şase alimente de bază, respectiv pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui şi ouă. Anunţul a fost făcut de către ministrul Muncii, Marius Budăi. „Probabil acordarea va începe de la 1 iunie, pentru că nu putem da actele până la sfârşit de aprilie ca să se aplice de la 1 mai”, a declarat Marius Budăi.

 

Cine ar putea primi vouchere

Guvernul vrea să acorde vouchere pentru elevii care primesc burse sociale, a căror valoare va fi de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine şi vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro, acordate la fiecare două luni. De aceste vouchere vor beneficia familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele care primesc venit minim garantat, persoanele cu dizabilităţi.

 

Alimentele de bază care vor fi acoperite ar putea fi pâine, cartofi, orez, ulei comestibil, carne de pui şi ouă, a spus ministrul Muncii, care a precizat că această listă este încă în discuţie în coaliţie.

 

Traseul de decontare a voucherelor va fi similar cu cel de la tichetele de masă, a explicat ministrul Muncii. „Voucherele se iau de la angajator sau de la instituţii precum Protecţia Copilului sau Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS). Vom lua acele vouchere de la o autoritate care va participa la licitaţie. Oamenii se vor duce cu ele la magazin, iar magazinele se vor duce înapoi la autoritate şi vor primi banii”, a explicat ministrul Muncii.

 

2.340.825 pensionari vor beneficia de vouchere

Pentru persoanele cu dizabilităţi, voucherele vor fi distribuite prin direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copiilor. Pentru copii, voucherele vor fi acordate prin intermediul şcolilor. Voucherele pentru pensionari vor fi distribuite prin casele de pensii şi prin Poşta Română. Numărul de copii beneficiari va fi stabilit de Ministerul Educaţiei. În ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, vor beneficia de vouchere în total 864.533 persoane, din care 76.363 copii şi 788.170 adulţi. Un număr de 2.340.825 pensionari vor beneficia de vouchere, având pensii sub 1.500 lei pe lună. Numărul de familii cu venituri sub 600 lei pe lună va fi stabilit cumulând datele din REVISAL, de la ANPIS, datele din declaraţiile 112 depuse de societăţi, de la ANFP şi de la Casă Naţională de Pensii Publice.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro