Congresmanul american Dan Lipinski a declarat că România este printre puţinii aliaţi democraţi care nu este în Programul Visa Waiver, iar această situaţie trebuie să se schimbe.

„Includerea României în Programul Visa Waiver ar spori cooperarea în domeniul securităţii, ar amplifica relaţiile comerciale şi economice şi turismul reciproc. De la revoluţia română din 1989 care a pus capăt guvernării autoritare comuniste, România a devenit un aliat ferm al Statelor Unite.

În pofida acestui sprijin ferm pentru apărarea SUA şi a Europei, România este unul dintre puţinii aliaţi democraţi care nu se află încă în Programul Visa Waiver”, a declarat congresmanul american

Democratul Lipinski, congresman de Illinois, mai apreciază că, după aderarea la NATO, în 2004, „România este un adevărat partener de securitate, unul dintre cei mai mari contribuitori la lupta din Afganistan, care a salutat staţionarea forţelor SUA la Marea Neagră şi care găzduieşte noua brigadă multinaţională a NATO”.

„Standardele de securitate ale programului includ schimbul de informaţii privind securitatea cu Statele Unite şi anunţarea în timp util a paşapoartelor pierdute sau furate. Ţările participante sunt de asemenea obligate să menţină un nivel sporit de combatere a terorismului, de aplicare a legii, de control la frontiere şi de (respectare a unor) standarde de securitate a documentelor.

România şi-a dovedit angajamentul faţă de Statele Unite şi NATO. Ar trebui să demonstrăm angajamentul nostru faţă de relaţia bilaterală prin includerea României în Programul Visa Waiver”, a mai adăugat congresmanul american.