Şeful DSU a anunţat introducerea unor noi restricţii anti-Covid-19 în cursul acestei săptămâni, acestea având ca scop diminuarea transmiterii comunitare a a noului coronavirus. Raed Arafat nu a exclus prelungirea carantinei pe timp de noapte, astfel încât, cetăţenii ar putea intra în case mai devreme de ora 22:00.

 

„Da, este o măsură importantă”

Raed Arafat a ţinut să le comunice cetăţenilor motivul pentru care s-a decis introducerea unor noi restricţii, în special prelungirea carantinei de noapte care îi va obliga pe români să intre mai devreme în casă.

 

Potrivit secretarului de stat, această ultimă măsură ar putea fi introdusă cu scopul de a reduce mobilitatea şi implicit, pentru a scădea numărul îmbolnăvirilor, restricţie care a dat rezultate în toată ţările în care a fost aplicată.

 

„Da. În anumite momente şi poate pentru a reduce activităţile neesenţiale, da. Vedem ţări care au aceste carantine de noapte care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franţa, de la 21 în alte ţări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul şi mobilitatea care duc la răspândirea virusului”, a transmis Raed Arafat la Digi24.

 

Cu privire la introducerea unei carantine totale sau a unei carantine de weekend, în care oamenii să nu mai poată ieşi decât pe declaraţie, Raed Arafat s-a arătat destul de ferm, dând asigurări că aceste măsuri dure nu se află pe lista de propuneri.

 

„Astea sunt discuţii pe care nu vreau să le speculăm. Între carantină totală, adică să intri în casă, să te închizi şi să nu ieşi deloc nu cred că aşa ceva va fi, dar vor fi, poate, unele măsuri în care anumite activităţi vor fi reduse.

 

Să te duci în oraş, să te plimbi departe de acasă după o anunnmită oră, poate în loc să fie ora 22, să fie o anumită oră mai devreme. Azi am avut o discuţie la nivelul Comitetului tehnico-ştiinţific. Urmează să se facă o propunere CNSU”, a adăugat Raed Arafat.

 

Când vor fi aprobate noile măsuri

Şeful DSU a confirmat că restricţiile finale vor fi decise şi aprobate în cursul acestei săptămâni, ele putând intra în vigoare în timpul weekendului.

 

„Nu înseamnă asta mâine, dar în cursul acestei săptămâni urmează să se vină cu anumite aspecte care să fie aplicate probabil în timpul weekendului”, a mi adăugat Raed Arafat pentru sursa citată.

 

În cursul zilei de marţi, prefectul Capitalei a confirmat pentru Antena3 că ordinul a fost semnat şi a fost transmis spre publicare.

 

„Am vorbit cu domnul doctor Raed Arafat care mi-a confirmat că ambii miniştrii sunt de acord cu măsura. DSU fiind cel care ne cordonează pe situaţii de urgenţă. Mâine în Capitală şcolile funcţionează pentru învăţământul preşcolar, primar şi clasele terminale”, a dezvăluit Alin Stoica.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro