Anunţ major făcut de Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a precizat joi, 10 februarie, că toate unităţile de învăţământ din România vor avea program modificat pe 15 februarie. Astfel, de Ziua Naţională a Lecturii, în toate şcolile, indiferent de disciplina prevăzută în orar, de la ora 11:00 şi până la ora 14:00, vor fi ţinute activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

 

Anunţ de ultimă oră făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat că şcolile vor funcţiona după un program special în data de 15 februarie, zi în care este sărbătorită lectura.

 

„Într-o ţară în care sub 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an, rolul şcolii devine esenţial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide”, a declarat Sorin Cîmpeanu, printr-un comunicat de presă.

 

Program diferit pe 15 februarie, în toate şcolile din România

Oficialul a precizat că, de anul acesta, România are o Zi naţională a lecturii. În calitate de ministru al Educaţiei a decis ca marţi, 15 februarie 2022, în toate şcolile din ţară, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 şi la ora 14:00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

„În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru”, a explicat ministrul Educaţiei.

 

„Obiectivul activităţii este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text. Unităţile de învăţământ pot organiza activităţi de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19”, a continuat Cîmpeanu.

 

Invitaţie făcută de Sorin Cîmpeanu, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii

Cu această ocazie, ministrul Educaţiei invită bibliotecile locale, judeţene şi/sau metropolitane să deruleze activităţi de prezentare a propriilor servicii, de obţinere a unui permis de bibliotecă, de colectare şi donaţie de carte.

 

De asemenea, Sorin Cîmpeanu vrea amenajarea de standuri în incinta unităţilor de învăţământ şi recomandă asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit, societăţilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, să susţină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă şi/sau ilustrare de carte, discuţii şi dezbateri pe teme literare sau alte programe similare. Toate aceste recomandări sunt valabile pentru data de 15 februarie, când se celebrează Ziua Naţională a Lecturii.

 

Ce pot face profesorii

Totodată, Cîmpeanu încurajează unităţile de învăţământ să ofere editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, spaţii cu titlu gratuit pentru a prezenta sau vinde carte cu teme educative şi/sau recreative, adecvate vârstei elevilor români. Demersul poate fi popularizat  în presa locală şi naţională, dar şi în mediul online.

 

La începutul anului 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie data de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.

 

 

 

Sursa: www.impact.ro