ANAF s-ar putea să fie cea mai temută autoritate din România şi tocmai şi-a anunţat planurile pentru 2023. Noi categorii de români sunt vizate de inspecţii fiscale care s-ar putea să se lase cu amenzi usturătoare.

 

După ce a început în 2022 să verifice activitatea influencerilor, vloggerilor şi creatorilor de podcasturi, şeful ANAF revine în 2023 la persoanele juridice. Printr-un anunţ menit să detalieze planurile instituţiei pe care o conduce pentru anul viitor, Lucian Heiuş a explicat că viitorul val de inspecţii fiscale se va concentra pe TVA, tranzacţii pe persoane afiliate şi contribuabili care au beneficiat de diverse forme de ajutor din partea statului român.

 

ANAF are planuri mari pentru 2023

„Conform strategiei ANAF, eficienţa colectării se va realiza prin sprijinirea conformării, în special, precum şi din combaterea evaziunii fiscale la declarare şi plata impozitelor şi taxelor. ANAF continuă procesul de reformă, implementarea planurilor de eficientizare a activităţii şi, nu în ultimul rând, colaborarea eficientă pe plan internaţional şi deschiderea către bunele practici adoptate de către alte state.

 

Obiectivele strategice ale ANAF prin simbioza a două componente strategice principale: digitalizarea şi gestionarea eficientă a resurselor umane. La rândul lor, obiectivele strategice pentru perioada 2021 – 2024 vor contribui la creşterea accelerată a veniturilor colectate de ANAF şi la combaterea eficientă a evaziunii fiscale.

 

În 2023, inspecţiile fiscale se vor concentra pe TVA, tranzacţiile pe persoane afiliate, contribuabilii care au beneficiat de diverse forme de servicii din partea statului, dar şi în industriile cu creştere economică în ultima perioadă, creştere care nu s-a reflectat şi în volumul de taxe declarate”, a explicat Lucian Heiuş, din poziţia de director al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

 

În final, autorităţile române fac un efort semnificativ pentru a aduce sume fabuloase la bugetul de stat, iar ANAF este în fruntea acestui mecanism. În contextul în care foarte multe firme mici şi medii s-au aruncat la practici evazioniste, planurile pe 2023 nu ar trebui să vină ca o surpriză.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro